icon

Fri frakt över 399 SEK > Betala med Klarna > 1-3 dagars leverans > Leverans rakt ner i brevlådan

Sök

4 skäl att använda stödstrumpor

De flesta har numera någon gång kommit i kontakt med begreppen stöd- eller kompressionsstrumpa. Vad de åsyftar är helt enkelt en särskild sorts elastisk strumpa som både ger stöd åt muskulatur och främjar blodcirkulation. Även om strumporna främst har uppmärksammats som hjälpmedel för avlastning av trötta ben, och för behandling av särskilda åkommor, så har samtida forskning även påvisat ett flertal fördelar som gjort dem populära för att gynna allt ifrån muskelåterhämtning till prestanda vid träning. Låt oss ta en närmare titt på några av de främsta skälen till varför man bör använda stödstrumpor.

Naturfärgade stödstrumpor i nylon

1.

FÖREBYGGER OCH MOTVERKAR VENÖSA PROBLEM OCH OBEHAG

En stor del av intresset kring kompressionsstrumpor har handlat om deras förmåga att behandla och förebygga ett flertal vanligt förekommande åkommor som påverkar vensystemet. Detta gäller allt i från svullnader, åderbråck, ventrombos och lymfödem till inflammationer och gravidrelaterade venösa besvär. Fördelarna gäller såväl kroniska åkommor som situationsbetingade. På senare tid har strumporna fått stor uppmärksamhet för att de visat sig lindra besvär som uppstår vid långvarigt sittande, och rekommenderas därför ofta under långa resor eller i samband med sittande arbete.

2.

FRÄMJAR MUSKELÅTERHÄMTNING VID LÖPNING ELLER INTENSIVA PROMENADER

Även om studier inte har varit enhälliga gällande huruvida alla som använder stödstrumpor upplever bättre prestanda, så har de visat sig vara väldigt effektiva när det kommer till att motverka träningsvärk och återhämtning. Fördelarna verkar däremot minska i takt med träningens intensitet, vilket gör att vardagsmotionärer kan förvänta sig fler fördelar än professionella atleter.

Stödstrumpor för träning
Stödstrumpbyxor

3.

MOTVERKAR TRÖTTA BEN VID LÅNGVARIGT SITTANDE

När det gäller långvarigt sittande så är domningar i benen ett vanligt problem. Ofta kallas detta även för att benen somnar. Anledningarna till detta varierar stort och kan handla om såväl klämda nerver som blodproppar i vener. I särskilda fall, som vid flygresor, ökar riskerna för djup ventrombos och på grund av omständigheterna är det ofta svårt att sträcka på sig. För denna sorts situationer har stödstrumpor visat sig vara oerhört gynnsamma.

4.

LINDRAR KÄNNINGAR I BENEN UNDER GRAVIDITET

Under graviditeten så händer det oerhört många saker i kroppen. Hormonpåslagen resulterar i många fall i ökat blodtryck, vilket i sin tur kan resultera i svullnader samt smärta och känningar i de ven som finns i benen. Genom att använda stödstrumpor så kan man i många fall lindra symptomen och göra det hela mer uthärdligt. Ofta rekommenderas att man börjar använda dem i ett tidigt skede för att så effektivt som möjligt motverka graviditetsrelaterade symptom. Hos oss hittar du hittar du även stödstrumpor för herrar.

Läs även våran hjälpguide till att välja rätt stödstrumpor.

Lårhöga stödstrumpor i nylon

Kompressionsstrumpor - Hur du väljer rätt

Rosanna Johnsson

Vad är medicinska kompressionsstrumpor för något? Varför behöver man använda dem? Vi lär dig mer om begreppet och när du behöver bära dem.

4 skäl att använda stödstrumpor

Rosanna Johnsson

Vad är egentligen stödstrumpor för något och när ska man använda dem? Här hittar du fyra anledningar till varför du har nytta av dem.

8 steg för att dina fötter ska må bra: Stödstrumpor utan fot

Rosanna Johnsson

När ska man egentligen använda stödstrumpor utan fot och vad är fördelarna? Vi lär dig allt du behöver veta om detta samt ger dig tips på bättre fothälsa.

3 skäl till stödstrumpor för gravida kvinnor

Rosanna Johnsson

Här hittar du lite tips på vad som kan vara bra att tänka på i strumpväg under din graviditet som tex stödstrumpor för gravida.

De 6 bästa stödstrumporna 2022

Rosanna Johnsson

För att underlätta i ditt sökande efter rätt stödstrumpa har vi listat våra favoriter ur olika kategorier för 2022. Vilka stödstrumpor är egentligen de bästa i kategorin billigast och vilka är egentligen de roligaste stödstrumporna?