website icon

Fri frakt över 399 SEK > Betala med Klarna > 2-5 dagars leverans > Leverans rakt ner i brevlådan

Sök

4 skäl att använda stödstrumpor

De flesta har numera någon gång kommit i kontakt med begreppen stöd- eller kompressionsstrumpa. Vad de åsyftar är helt enkelt en särskild sorts elastisk strumpa som både ger stöd åt muskulatur och främjar blodcirkulation. Även om strumporna främst har uppmärksammats som hjälpmedel för avlastning av trötta ben, och för behandling av särskilda åkommor, så har samtida forskning även påvisat ett flertal fördelar som gjort dem populära för att gynna allt ifrån muskelåterhämtning till prestanda vid träning. Låt oss ta en närmare titt på några av de främsta skälen till varför man bör använda stödstrumpor.

Naturfärgade stödstrumpor i nylon

1.

FÖREBYGGER OCH MOTVERKAR VENÖSA PROBLEM OCH OBEHAG

En stor del av intresset kring kompressionsstrumpor har handlat om deras förmåga att behandla och förebygga ett flertal vanligt förekommande åkommor som påverkar vensystemet. Detta gäller allt i från svullnader, åderbråck, ventrombos och lymfödem till inflammationer och gravidrelaterade venösa besvär. Fördelarna gäller såväl kroniska åkommor som situationsbetingade. På senare tid har strumporna fått stor uppmärksamhet för att de visat sig lindra besvär som uppstår vid långvarigt sittande, och rekommenderas därför ofta under långa resor eller i samband med sittande arbete.

2.

FRÄMJAR MUSKELÅTERHÄMTNING VID LÖPNING ELLER INTENSIVA PROMENADER

Även om studier inte har varit enhälliga gällande huruvida alla som använder stödstrumpor upplever bättre prestanda, så har de visat sig vara väldigt effektiva när det kommer till att motverka träningsvärk och återhämtning. Fördelarna verkar däremot minska i takt med träningens intensitet, vilket gör att vardagsmotionärer kan förvänta sig fler fördelar än professionella atleter.

Stödstrumpor för träning
Stödstrumpbyxor

3.

MOTVERKAR TRÖTTA BEN VID LÅNGVARIGT SITTANDE

När det gäller långvarigt sittande så är domningar i benen ett vanligt problem. Ofta kallas detta även för att benen somnar. Anledningarna till detta varierar stort och kan handla om såväl klämda nerver som blodproppar i vener. I särskilda fall, som vid flygresor, ökar riskerna för djup ventrombos och på grund av omständigheterna är det ofta svårt att sträcka på sig. För denna sorts situationer har stödstrumpor visat sig vara oerhört gynnsamma.

4.

LINDRAR KÄNNINGAR I BENEN UNDER GRAVIDITET

https://Under graviditeten så händer det oerhört många saker i kroppen. Hormonpåslagen resulterar i många fall i ökat blodtryck, vilket i sin tur kan resultera i svullnader samt smärta och känningar i de ven som finns i benen. Genom att använda stödstrumpor så kan man i många fall lindra symptomen och göra det hela mer uthärdligt. Ofta rekommenderas att man börjar använda dem i ett tidigt skede för att så effektivt som möjligt motverka graviditetsrelaterade symptom. Hos oss hittar du hittar du även stödstrumpor för herrar.

Läs även våran hjälpguide till att välja rätt stödstrumpor.

Lårhöga stödstrumpor i nylon

Att flyga med stödstrumpor

Rosanna Johnsson

Allt fler väljer att bära stödstrumpor när de flyger för att undvika värk och svullnad i benen. Men hjälper det verkligen att bära stödstrumpor när man flyger och vem behöver egentligen använda dem?

Olika sorters ullstrumpor och varför man ska bära dem

Rosanna Johnsson

Ullstrumpor är varma och sköna, men har även många hälsofrämjande egenskaper. Vi går igenom alla fördelar med att bära ullstrumpor och vilka olika sorters ullstrumpor det finns!

Svullna fötter - Ödem och lymfödem

Rosanna Johnsson

Är dina fötter ofta svullna och ömma? Du är inte ensam. Svullna fötter är ett vanligt problem, särskilt på sommaren. Men oroa dig inte, vi har flera lösningar för dig. Läs vidare för att få veta mer om varför dina fötter kan vara svullna och hur du kan lindra ditt obehag.

Att träna med stödstrumpor

Rosanna Johnsson

Det är ingen hemlighet att motion är bra för dig. Det håller din kropp frisk och hjälper till att förebygga sjukdomar som fetma, hjärtsjukdomar och trötthet.