Sök

Rosanna Johnsson - 2022-05-05

Kompressionsstrumpor -
Hur du väljer rätt par för dig

Kompressionsstrumpor

Vad är kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor är avsedda för medicinskt bruk och ska alltid användas först efter rådfrågan hos läkare. De kan användas för att förbättra blodcirkulationen, förhindra svullnad i benen och påskynda läkningsprocessen efter en skada eller operation. Stödstrumpor kan däremot användas dagligen i förebyggande syfte.  Läs mer om detta längre ner på sidan.
Är du behov av kompressionsstrumpor finns det en del du behöver tänka på innan du gör ett köp och detta kommer vi att gå igenom här nedan.

Olika typer av kompressionsstrumpor

För det första måste du bestämma dig för vilken typ av kompressionsstrumpor som du behöver. Det finns två huvudtyper av kompressionsstrumpor - knästrumpor och lårhöga strumpor.

Knästrumpor är kortare och ger kompression upp till knäna, medan lårhöga strumpor är längre och ger kompression ännu högre upp på benet. Du bör också ta reda på vilken kompressionsklass du behöver.

Klass 2, 23-32 mmHg, är allra vanligast och rekommenderas oftast av läkare till dig som redan drabbats av svårare besvär såsom bensår eller åderbråck.

Att välja rätt storlek på kompressionsstrumporna

När du vet vilken typ av kompressionsstrumpa du behöver kan du välja rätt storlek. Kompressionsstrumpor finns i en mängd olika storlekar, så det är viktigt att få rätt passform. Det bästa sättet att göra detta på är att mäta ditt ben innan du köper ett par kompressionsstrumpor och jämföra dina mått med måttabellen för den aktuella produkten.

De mått du behöver hålla koll på är ankelomfång, vadomfång och benlängd. Du behöver även mäta omfånget kring benet där stödstrumpan slutar, alltså antingen nedanför knäet eller mitt på låret beroende på hur hög strumpan är. Här nedan ser ni ett exempel på hur en måttabell kan se ut. 

Måttabell Kompressionsstrumpor

Måttabell för kompressionsstrumpor från Supcare.

Hur vet du om du behöver kompressionsstrumpor eller inte?

Svullna ben kan tyda på ett antal olika medicinska tillstånd, från lindriga till allvarliga. Om du har svullna ben är det viktigt att du rådgör med en läkare för att fastställa den bakomliggande orsaken. I vissa fall kan svullna ben vara ett tecken på venös insufficiens, ett tillstånd där venerna inte kan återföra blodet effektivt till hjärtat. Venös insufficiens kan orsaka en ansamling av vätska i benen, vilket leder till svullnad.

Kompressionsstrumpor ordineras ibland till personer som lider av svår värk och svullnad eller till personer som drabbats av svårare venösa besvär såsom bensår och åderbråck. Det är dock viktigt att tala med en läkare innan du använder dem, eftersom de inte är lämpliga för alla. Vid lättare besvär kan det räcka att använda stödstrumpor med lägre kompression som behandling.

Vilken kompressionsstrumpa ska man välja?

Det finns en mängd olika kompressionsstrumpor på marknaden idag, som alla är utformade för att öka blodcirkulationen på olika sätt. Den vanligaste typen av kompressionsstrumpa är den graderade kompressionsstrumpan, som är som tajtast runt ankeln vilket sedan avtar upp mot knäet. Den här typen av strumpa är bra för personer som står på benen hela dagen, eftersom den hjälper till att minska trötthet och svullnad.

Ett annat populärt alternativ är kompressionsstrumpor för hela benet, som ger ett graderat tryck för en längre del av benet. Denna typ av strumpa används ofta av personer som nyligen har genomgått en operation eller som lider av tillstånd som lymfödem. Slutligen finns det också kompressionsstrumpbyxor som är särskilt utformade för gravida kvinnor och som hjälper till att stödja livmoderns extra vikt och minska svullnaden i benen. Eftersom det finns så många alternativ är det viktigt att rådgöra med en läkare eller annan sjukvårdspersonal för att hitta rätt typ av kompressionsstrumpa för dina behov.

Medicinska kompressionsstrumpor dam

Hur man tar på sig kompressionsstrumporna på rätt sätt

För att underlätta när man tar på dig kompressionsstrumporna kan man börja med att lägga ut strumporna platt på ett rent och torrt underlag. Rulla sedan skaftet och foten ut och in.

Lämna endast en ficka för tårna och sträck ut denna försiktigt. För sedan in tårna pekande ner mot golvet och rulla långsamt upp strumpan längs resten av foten och över anklar och vader.

Placera resåren där du vill att den ska sitta och släta sedan ut eventuella veck bästa passform och komfort. Med lite övning kommer du snart att ta på dig kompressionsstrumpor som ett proffs!

Förläng livslängden på dina kompressionsstrumpor

När det gäller kompressionsstrumpor är det viktigt att ta väl hand om dem för att få ut det mesta av dem och hålla dem i gott skick så länge som möjligt. En av de viktigaste sakerna att komma ihåg när du tar hand om dina strumpor är att tvätta dem regelbundet. Detta kan göras antingen för hand eller i en tvättmaskin. Viktigast är att alltid följa tvättråden på etiketten.

Du bör ej använda sköljmedel och inte heller torktumla dina kompressionsstrumpor då det sliter på dem och förstör elasticiteten. Med rätt skötsel kommer du att förlänga livslängden på dina kompressionsstrumpor och ta del av alla dess fördelar under längre tid. Så kom ihåg dessa enkla tips nästa gång du tar hand om dina kompressionsstrumpor och njut av alla fördelar de har att erbjuda!

Kompressionsstrumpor för träning

Vad är det för skillnad på kompressionsstrumpor och stödstrumpor?

Kompressionsstrumpor och stödstrumpor är två typer av strumpor som ofta används för att förebygga eller behandla problem med dålig cirkulation i benen. Även om de har vissa likheter finns det också några viktiga skillnader mellan dessa två typer av strumpor. Stödstrumpor klassificeras som klass 1 och har en lägre kompressionsnivå än kompressionsstrumpor, som hör till klass 2-kategorin och uppåt.

Kompressionsstrumporna förser alltså benen med ett högre tryck vilket gör dem till ett bättre val för personer som lider av allvarligare cirkulationsproblem. Genom att förstå skillnaderna mellan dessa två typer av strumpor är det enklare att hitta rätt strumpor för just dig och dina behov.

Stödstrumpor eller kompressionsstrumpor vid träning

Många som tränar regelbundet väljer att bära kompressionsstrumpor för att öka blodcirkulationen och stödet. Även om dessa strumpor verkligen kan ge fördelar när det gäller uthållighet och allmän prestation, råder det viss oenighet om huruvida de faktiskt är bättre än andra typer av sportstrumpor, t.ex. traditionella stödstrumpor.

Även om det är sant att kompressionsstrumpor vanligtvis gör ett bättre jobb när det gäller att minska svullna ben betyder inte det att det alltid är bästa valet för dig. Dessa strumpor ger ett högt tryck på fötter och ben vilket innebär att de kan vara obekväma att bära under långa perioder eller under ansträngande aktiviteter. Traditionella stödstrumpor är däremot ger ett lite lägre tryck, men förebygger fortfarande svullnad, värk och venösa besvär. Dessutom är stödstrumpor ofta billigare än kompressionsstrumpor, vilket gör dem till ett mer kostnadseffektivt val för många idrottare.

Om stödstrumpor är bättre än kompressionsstrumpor beror i slutändan på dina egna individuella behov och preferenser, men om du inte har några allvarliga problem med dina ben eller cirkulationsproblem är stödstrumpor förmodligen det bästa valet för dig. De ger trots allt maximal komfort och skydd samtidigt som de låter dig prestera ditt bästa under varje träningspass. Misstänker du dock att du behöver kompressionsstrumpor när du tränar bör du kontakta närmaste vårdcentral för råd.

Köpa kompressionsstrumpor - Strumpbudet

Har du redan bestämt dig för att köpa kompressionsstrumpor och har koll på dina behov har vi olika flera olika alternativ att välja på här på Strumpbudet. Se gärna närmare på våra två populäraste produkter här nedan.

Svarta stödstrumpor i klass 2 från Supcare - Strumpbudet
måttabell för stödstrumpor klass 2 från supcare
Svarta stödstrumpor i klass 2 från Supcare - Strumpbudet
måttabell för stödstrumpor klass 2 från supcare

Supcare Stödstrumpor Klass 2

199 kr

Behöver du förbättra din blodcirkulation och få ut det mesta av dina strumpor? Dessa kompressionsstrumpor är utformade för dem som har drabbats av svårare åderbråck eller andra venösa problem.
Med en graderad kompression mellan 23-32 mmHg är trycket som högst runt ankeln för att sedan avta upp längs benet, vilket stimulerar blodcirkulationen och förbättrar syretransporten. Så om du letar efter ett sätt att förbättra din benhälsa behöver du inte leta längre!

Till produkt>
Prickiga stödstrumpor i svart av klass 2 - Strumpbudet
Prickiga stödstrumpor av klass 2 för dam och herr - Strumpbudet
Närbild på prickiga stödstrumpor av klass 2 - Strumpbudet
Prickiga stödstrumpor av klass 2 i vinrött och svart - Strumpbudet
Måttabell för prickiga stödstrumpor av klass 2 - Strumpbudet
Prickiga stödstrumpor i svart av klass 2 - Strumpbudet
Prickiga stödstrumpor av klass 2 för dam och herr - Strumpbudet
Närbild på prickiga stödstrumpor av klass 2 - Strumpbudet
Prickiga stödstrumpor av klass 2 i vinrött och svart - Strumpbudet
Måttabell för prickiga stödstrumpor av klass 2 - Strumpbudet

Stödstrumpor Prickig Klass 2

199 kr

Låt oss presentera våra prickiga kompressionsstrumpor från Supcare! Dessa medicinska kompressionsstrumpor är perfekta för dem som behöver högre stöd, till exempel de med bensår, svåra åderbråck eller ödem.
Strumporna har en graderad kompression mellan 23-32 mmHg som är högst runt ankeln och som sedan minskar upp mot knät, vilket ger optimalt stöd för att hjälpa till att förbättra cirkulationen.

Till produkt>