Sök

3 skäl till stödstrumpor för gravida kvinnor

Stödstrumpor för gravida

Visste du att nästan hälften av alla gravida kvinnor upplever svullnad i benen? Stödstrumpor för gravida kan hjälpa till att lindra svullnad genom att förbättra blodcirkulationen. Detta är bara en av de tre viktigaste anledningarna till varför det är bra att använda stödstrumpor när man väntar barn. 

1. Stimulerar blodcirkulationen

2. Förebygger svullnad och värk

3. Minskar risken för åderbråck

I det här blogginlägget kommer vi bland annat att diskutera de tre viktigaste anledningarna samt vilka stödstrumpor som rekommenderas till graviditetens alla faser.

Stödstrumpor förebygger åderbråck vid graviditet

Stödstrumpor är en typ av kompressionsplagg som har visat sig vara effektiva för att förbättra blodcirkulationen och förebygga åderbråck. De rekommenderas ofta till gravida kvinnor eftersom de löper ökad risk för att utveckla åderbråck på grund av viktökningen vid graviditet.

Stödstrumporna fungerar genom att utöva ett graderat tryck på benen, vilket bidrar till att främja blodflödet. Trycket är störst vid ankeln och minskar gradvis uppåt i benet. Denna graderade kompression hjälper till att förhindra att blodet samlas i benen vilket orsakar svullnad, ömhet och trötthet i benen. Detta minskar i sin tur risken för att drabbas av åderbråck.

Stödstrumporna kan bäras hela dagen eller bara under de tillfällen då man står eller sitter länge. Vid graviditet rekommenderar vi dock att bära dem hela dagen för allra bästa resultat. Det allra bästa är att klä på sig sina stödstrumpor direkt på morgonen innan benen haft tid att svälla. Ett tips är därför att ha strumporna nära till hands, t ex på sängbordet så att du enkelt kan sätta på dig stödstrumporna i sängen innan du går upp. Viktigt att tänka på är också att välja rätt storlek för att få ut optimal passform och funktion. På detta sätt säkerställer du att att strumporna ger korrekt kompression.

Stödstrumpbyxor Gravid Svart

Bästa stödstrumporna för gravida

Så vilken typ av stödstrumpa ska man då välja om man är gravid? Det finns många olika sorter att välja på - alltifrån stödstrumpor med kort skaft till stödstrumpbyxor för gravida som har plats för den växande magen. Vad som passar just dig bäst beror därför bland annat på hur långt gången du är och hur svåra besvär du har eller om du inte har några besvär alls. Här nedan hittar du mer information om de bästa stödstrumporna för gravida under olika delar av graviditeten.

Första trimestern

I början av en graviditet har magen inte börjat växa så mycket och kroppen har ännu inte hunnit samla på sig så stora mängder vätska. Detta innebär att ingen påtaglig extra tyngd har börjat påfresta dina ben ännu. Använder du inte redan stödstrumpor dagligen är det dock ett bra tillfälle att börja göra detta redan nu innan viktökningen blir allt för stor. På så sätt förbereder du benen genom att förebygga värk och och svullna ben redan innan vilket underlättar senare när belastningen blir tyngre.

Vad rekommenderar vi då för stödstrumpor under första trimestern?
Knähöga stödstrumpor med mild kompression eller stödstrumpor av klass 1 är båda väldigt bra alternativ. Skillnaden är att de sistnämna har ett lite högre tryck som ligger mellan 15-21 mmHg medan de förstnämnda ligger mellan 11-14 mmHg. Båda sorterna passar utmärkt för vardagligt bruk. Kompressionsklass 1 lämpar sig dock lika bra under hela graviditeten medan den mildare varianten oftast blir för svag under trimester två och tre.

Även korta stödstrumpor kan vara ett bra alternativ de första tre månaderna då de endast ger dig ett lite lättare stöd och tryck kring ankeln. Ett bra val för dig som kanske använder stödstrumpor för första gången eller bara vill smygstarta lite och ännu inte börjat lida av någon större värk eller svullnad.

Här nedan hittar ni två av våra bästa stödstrumpor för gravida under de första tre månaderna.

Bästa Stödstrumpor Gravid med Kort Skaft

Stödstrumpor Kort Skaft Supcare

TILL PRODUKT
Stödstrumpor Gravid med Hjärtan

Stödstrumpor Hjärtan

TILL PRODUKT

Andra och tredje trimestern

Varje kropp är unik och det är därför olika från kvinna till kvinna hur mycket och hur fort kroppen förändras, men generellt rekommenderar vi stödstrumpor klass 1 om du inte fått annat råd av läkare.
Om du har problem med svår svullnad eller redan lider av åderbråck kan det nämligen krävas ännu högre kompression såsom stödstrumpor klass 2, även kallade kompressionsstrumpor. Dessa ska dock endast alltid användas på inrådan av läkare.

Stödstrumpbyxor för gravida

Förutom vanliga stödstrumpor med knähögt skaft finns även flera alternativ med högre skaft. När man är lite längre gången och vikten ökar och benen börjar svullna upp kan det vara skönt med kompression även högre upp på benet för ett ännu mer effektivt resultat. Vi rekommenderar då stödstrumpbyxor för gravida eller lårhöga stödstrumpor.
De lårhöga stödstrumporna fungerar lika bra att använda under första och tredje trimestern. Våra stödstrumpbyxor för gravida ger stöd för den ständigt växande magen vilket ger ökad komfort och ger även ett behagligt och graderat tryck längs hela benet.

Här nedan kommer två populära alternativ för den andra fasen av din graviditet.

Stödstrumpbyxor Gravid Svart

Stödstrumpbyxor Gravid Svart

TILL PRODUKT
Höga Stödstrumpor Gravid

Stödstrumpor Stay Ups

TILL PRODUKT

Alla trimestrar

Som vi nämnt tidigare är stödstrumpor av klass 1 ett utmärkt alternativ att använda under hela graviditeten. Det är också den vanligaste kompressionsklassen att använda överlag. Det finns därför oändligt många olika varianter att välja på både när det kommer till material och utseende. Hos oss på Strumpbudet hittar du stödstrumpor med kort, knähögt och lårhögt skaft samt stödstrumpbyxor.
Vi har även massvis av olika mönster och färger att välja på samt flera olika material såsom bomull, bambu, ull och nylon. Vilket material man ska välja när man är gravid beror på vilken del av året det är samt vad du själv föredrar. Generellt upplever många kvinnor svettningar under sin graviditet vilket gör stödstrumpor av bambu till ett populärt val då de är svala och skonsamma mot huden. Även stödstrumpor av nylon kan vara att föredra då de är tunnare i materialet.
Här nedan hittar ni två exempel på stödstrumpor i just dessa två material.

Bästa Stödstrumpor Gravid Breda Vader

Stödstrumpor Bred Vad Prickig

TILL PRODUKT
Stödstrumpor Gravid Nylon

Stödstrumpor Nylon Natur

TILL PRODUKT

Stödstrumpor Gravid - Slutsats

När ska man då som gravid använda stödstrumpor?
Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga, eftersom det beror på den enskilda kvinnan och hennes graviditet. Vissa kvinnor kan börja bära stödstrumpor tidigt under graviditeten, medan andra kanske inte behöver dem förrän senare. I slutändan är det upp till kvinnan att avgöra när hon känner att hon behöver börja bära dem, men det skadar inte att använda stödstrumpor redan i början av graviditeten, eftersom de kan hjälpa till att förebygga åderbråck och andra problem.

Att använda stödstrumpor är också ett effektivt sätt att minska värk och svullnad efter en graviditet för att hjälpa till med återhämtningen efter förlossningen. Om du känner dig osäker över vilka stödstrumpor du ska använda kan du rådfråga din barnmorska eller husläkare. Du kan självklart även kontakta oss så hjälper våran expert dig gärna i att hitta rätt.