icon

Fri frakt över 399 SEK > 1-3 dagars leveranstid > Leverans rakt ner i brevlåda/postbox i mån av plats*

Sök

Din hjälpguide till att välja rätt stödstrumpa

Frågor och svar om stödstrumpor

Vad är stödstrumpor?
Stödstrumpor är ett samlingsnamn för elastiska och tight åtsittande strumpor som stimulerar blodcirkulationen i benen. De finns i många olika variationer och kan därför se ut på många olika sätt. De flesta känner nog till den klassiskt knähöga varianten, men det finns till exempel även stödstrumpor med lägre skaft samt de som saknar fot. Idag finns även ett stort urval av stödstrumpbyxor på marknaden.  
 
Då stödstrumpor sitter åt ordentligt kring benen ger de ifrån sig ett ihållande tryck. Detta tryck kallas för kompression. Kompressionen är oftast graderad vilket innebär att trycket är som högst runt ankeln för att sedan avta uppåt. Beroende på hur hög kompression stödstrumporna har delas de upp i fyra olika klasser där klass 1 är allra vanligast. Det finns även stödstrumpor med mildare kompression som inte räknas till dessa klasser.
Varför ska man använda stödstrumpor?
Hjärtat pumpar blod till hela kroppen, inklusive våra ben. Beroende på situation och hur våra vardagliga rutiner ser ut så kan blodcirkulationen i benen behöva en liten extra knuff för att kunna hålla sig så effektiv som möjligt. Stödstrumpor effektiviserar blodflödet mellan ben och hjärta vilket förhindrar att blodcirkulationen i benen saktar ner och skapar svullnad och ömhet. Då blodflödet hela tiden håller igång som det ska minskar även risken för uppkomst av exempelvis åderbråck och blodproppar.  

 Stödstrumpor hjälper även dig som redan drabbats av besvär av olika slag och ser till att dessa inte förvärras. Vilken typ av stödstrumpa du behöver kan dock variera beroende på om de används i förebyggande syfte eller om du redan lider av åderbråck eller liknande.  

Läs mer om när du bör använda stödstrumpor under nästa fråga.
Vem kan använda stödstrumpor?

En vanlig missuppfattning som många har är att det enbart är äldre som bör använda stödstrumpor, men sanningen är att de flesta av oss faktiskt har nytta av dem. Hur hög kompression man behöver varierar dock från person till person. Läs mer om vilka stödstrumpor som passar just dig under nästa fråga.  

 Stödstrumpor på jobbet  

 I våra arbeten utsätts oftast våra ben och fötter antingen för väldigt stor ansträngning eller så ansträngs de alldeles för lite. Har du ett stillasittande arbete får musklerna i benen inget utrymme för stimulering vilket också gör blodflödet i benen mindre effektivt. Blodet har det då mycket svårare att ta sig uppåt vilket gör att det lätt bildas ansamlingar av blod i benen. Detta skapar trötthet och svullnad och kan även få ännu värre konsekvenser i form av spindelvener och blodproppar. Stående arbete har en liknande effekt på benen då de utsätts för stor ansträngning i samma position under en längre tid. Även här gör stödstrumpor under och kommer att få dina ben att kännas mycket piggare och lättare efter arbetspasset än vad de gjort innan. Sjukvårdspersonal, butiksbiträden och lagerarbetare är bara några exempel på yrken som har fördel av strumpor med stöd. 

 Att träna med stödstrumpor 

 Genom att använda strumpor med kompression under träningen minskar risken för ömhet och svullnad i benen efter din aktivitet. Tack vare stimulans i blodcirkulationen blir återhämtningen av musklerna också mer effektiv och risken för att musklerna krampar blir mindre. 

 Att resa med stödstrumpor 

Ska du resa långt? Det spelar egentligen ingen roll vilket färdmedel du reser med. Ska du resa långt och kommer att sitta ner under en längre tid är stödstrumpor alltid att rekommendera. Det är dock vanligast att använda dem vid flygresor, men strumpor med kompression bör som sagt även användas under längre resor med exempelvis bil eller tåg. Stödstrumpor används med fördel vid resa för att se till att blodet inte stannar upp i benen och skapar svullnad och andra ännu värre besvär. 

 Stödstrumpor vid graviditet 

Viktökningen under graviditeten utsätter dina ben för mycket högre tryck än innan. Venerna får det då jobbigare att transportera blodet tillbaks till hjärtat vilket leder till ansamlingar av blod i benen som skapar svullnad och obehag. Ett vanligt problem till följd av detta är vätskefyllda fotanklar och stora fötter. Hälften av alla kvinnor drabbas också av åderbråck under graviditeten och risken för bildningar av trombos, en blodpropp, är flera gånger högre än för någon som inte är gravid. Stödstrumpor bör därför användas redan tidigt under graviditeten. På så sätt verkar de redan i förebyggande syfte och risken för att några svårare besvär hinner bildas blir betydligt mindre. Det finns även stödstrumpbyxor för gravida som både har plats för gravidmagen samt ger en graderad kompression över hela benet. 

 Övriga grupper 

Andra grupper som också har lika stor användning av stödstrumpor är exempelvis äldre människor, de som är sängliggande samt de som har problem med trötthet och ömhet i benen.

Vilka stödstrumpor ska jag välja?

Att hitta rätt i en djungel av olika kompressionsklasser och material är inte alltid helt lätt. Är det dessutom första gången kan det vara extra förvirrande. Vilken klass och kompression man bör välja beror på några olika faktorer som vi ska försöka reda ut här nedan. Tänk på att man behöver använda stödstrumpor regelbundet för att få optimal effekt.  

Mild kompression 

Är man i regel frisk eller enbart brukar drabbas av trötthet och svullnad i benen kan det räcka att använda strumpor med lättare kompression för att se till att blodflödet inte saktar ner och ansamlar sig. Våra stödstrumpor med mildast kompression kommer från Zent och Capital. Dessa produkter är också våra billigaste alternativ och har en graderad kompression på 11-14 mmHg. Detta är alltså en väldigt mild kompression som fungerar bra att använda till vardags för att förebygga olika besvär i benen. 

Klass 1  

Hit hör stödstrumpor med en kompression mellan 15-21 mmHg. Dessa används också av dig som i det stora hela är frisk för att minska risken att drabbas av besvär längre fram. De lämpar sig även bra för dig som redan har antydan till åderbråck eller lider av trötthetssymtom eller liknande i benen. Strumpor av klass 1 är därför perfekta för dig med ett arbete som innebär att benen håller sig i samma position under än lägre tid. Exempel på sådana arbeten är kontorsarbeten och arbeten inom sjukvård. Stödstrumpor inom denna klass är också ett utmärkt val för träning samt för dig som är gravid eller som ska resa långt. Läs mer om detta under tidigare fråga - Vem kan använda stödstrumpor. Vi har stödstrumpor som till hör klass 1 från två olika varumärken - Supcare och Doktorn Rekommenderar. Läs mer om dessa varumärken längre ner på sidan.  

Klass 2  

Klass 2 innefattar stödstrumpor med en kompression som ligger mellan 23-32 mmHg. Detta är en kraftig kompression och ska endast användas på inrådan av läkare. Strumpor av denna kompression rekommenderas för de som redan lider av svåra venösa besvär eller kraftiga trötthetssymtom i benen. De används även ofta i samband med operation och i behandlingar av blodproppar och liknande.


Vad betyder mmHg?

Kompressionen mäts i millimeterkvicksilver, det vill säga mmHg. Ju högre siffra som anges, desto högre är också trycket. Trycket i ett par stödstrumpor varierar kraftigt och det är därför viktigt att hålla koll på vilket tryck som just du behöver. Generellt är stödstrumpor av klass 1 (15-21mmHg) ett bra alternativ för dig som behöver ett par stödstrumpor till vardags för att hålla benen pigga och som inte redan lider av några större besvär. Läs mer ingående om vilka stödstrumpor som passar just dig bäst under tidigare fråga.

Hur vet jag vilken storlek jag ska välja?


Mild Kompression  

Då trycket i dessa strumpor är såpass milt är de fortfarande relativt stretchiga vilket innebär att de enkelt anpassar sig efter olika omfång på anklar och vader. När du väljer storlek på stödstrumpor med mild kompression räcker det därför att gå efter skostorlek. Våra stödstrumpor från Zent och Capital har alla mild kompression på 11-14 mmHg.  

Klass 1 och Klass 2  

För att försäkra dig om att få ut korrekt kompression av dina strumpor finns en måttabell på varje produkt som tillhör dessa klasser. Använd ett måttband för att få fram just dina mått och ta sedan hjälp av tabellen för att kontrollera att strumporna passar. Det du behöver ha koll på är ditt omfång runt ankeln respektive vaden. Viktigt är att mäta kring ankeln där den är som minst och kring vaden där den är som störst.

Kan man sova med stödstrumpor?
Man kan använda stödstrumpor över natten om man återhämtar sig efter en operation eller av andra hälsoskäl. Detta bör dock endast ske på råd av läkare. 
Om du är frisk så finns det ingen anledning att använda stödstrumpor på natten. Sätt på dig dem när du vaknar, idealt redan innan du har ställt dig upp, och ta av dig dem innan du ska lägga dig och sova.
När ska man ta på sig sina stödstrumpor?
Helst av allt ska du ta på dig stödstrumporna direkt när du vaknar och innan du rest dig upp ur sängen. Detta på grund av att benen snabbt svullnar när du ställt dig upp. Genom att ta på dig stödstrumporna redan innan du stigit upp får du ut optimal effekt av dina strumpor. Detta är extra viktigt om du är gravid då du har extra tyngd att bära på vilket innebär ännu mer ansträngning för dina ben.
Hur tar man på sig en stödstrumpa?
Börja med att vända strumpan ut och in hela vägen ner till tån. Trä sedan på strumpan på tårna och jobba dig sedan uppåt tills hela foten är i. Sedan kan du relativt enkelt dra upp skaftet bit för bit. Det finns även hjälpmedel som gör det enklare att trä på dina stödstrumpor.
Hur tvättar jag mina stödstrumpor?
Precis som med alla andra plagg bör du alltid följa tvättråden på den produkt som du har köpt. Tänk på att olika tvättråd kan gälla för olika sorters stödstrumpor på grund av skillnader i material och liknande. Stödstrumpor skall inte torktumlas och bör ej tvättas med sköljmedel. Sköljmedlet förstör elasticiteten i strumporna och gör att de tappar sin funktion. 

Stödstrumpor ska tvättas efter varje användning för att återgå till sin normala kompression. Fett och smuts skadar elasticiteten vilket annars förstör det ursprungliga trycket i strumporna. 
Finns det hjälpmedel för att få på sig stödstrumpor?
Ja, Supcare har ett bra hjälpmedel. Naturligtvis kan du köpa det här hos oss. Läs mer och klicka hem den här: Hjälpmedel för stödstrumpor

Olika typer av stödstrumpor

Stödstrumpor klass 1
Klass 1 är ett samlingsnamn för stödstrumpor med lättare kompression där trycket ligger mellan 15-21 mmHg.
Stödstrumpor med detta tryck rekommenderas för vardagligt bruk för att förebygga svullnad och trötthet i benen. Regelbundet användande minskar också risken för att drabbas av åderbråck och blodproppar.
Vem kan använda stödstrumpor av klass 1?

Alla kan använda stödstrumpor av klass 1. De lämpar sig perfekt för vardagligt bruk speciellt för dig med stående eller stillasittande arbete. Gravida, långt resande med exempelvis flyg samt idrottare är alla andra bra exempel på de som har nytta av stödstrumpor för att förebygga svullnad och venösa besvär. Stödstrumpor av klass 1 passar även bra för dig som redan drabbats av lättare besvär.

Stödstrumpor klass 2

Klass 2 bör bara användas av dig med svårare venösa besvär. Detta ska endast ske på inrådan av läkare.

Hur hög kompression har klass 2?

Stödstrumpor av klass 2 har en kompression mellan 23-32mmHg.

Jag har åderbråck, behöver jag då använda stödstrumpor av klass 2?

LayoutHub is an easy page builder that helps merchants quickly set up an online store with any kind of page type by using our library of pre-designed layouts and blocks.

När ska man använda flygstrumpor?

Vid längre resor är det bra att använda sig av flygstrumpor . Oavsett om det är med bil tå buss eller flyg. 

Varför är det bra att använda flygstrumpor när man ska resa?

När du reser så sitter du oftast ner en längre tid. Då minskar blodcirkulationen i benen vilket gör dem tröttare samtidigt som det ökar risken för blodproppar. Stödstrumporna håller igång blodcirkulationen och förmildrar svullnad och ömhet i ben och fötter.

Kan jag använda flygstrumpor när jag ska åka tåg?

Ja, flygstrumpor hjälper dina ben att vara piggare när du väl kommer fram till din destination oavsett om du reser med bil, buss, tåg eller flyg.

Stödstrumpor med breda vader

Vi har två olika sorters stödstrumpor med breda vader. Den första varianten kommer från Supcare och har ett vadomfång på upp till 46 centimeter. Den andra sorten kommer från Jsocks och har extra breda vader med ett vadomfång upp till 55 centimeter.  Dessa finns för både kvinnor och män medan strumporna från Supcare endast finns i damstorlek.

Hur vet jag om jag behöver breda stödstrumpor?
Kika alltid på måttabellen på produktsidan för de stödstrumpor du är intresserad av för att vara säker på att de passsar.
Vad är fördelarna med stödstrumpor tillverkade i ull?
Stödstrumpor i ull ger dig den kompression dina ben behöver samtidigt som du får ta del av ullens alla fördelar. Ull är värmereglerande vilket innebär att den värmer i kyla samtidigt som den ser till att hålla lagom temperatur när det är varmare. Den är också självrengörande och absorberar fukt väldigt effektivt utan att kännas blöt. Stödstrumpor av ull är därför väldigt hygieniska. 
Vad är fördelarna med stödstrumpor i bambu?
Förutom kompression låter de dig även ta del av bambufibrernas unika egenskaper. Dessa är främst hygieniska. Bambun har nämligen antibakteriella egenskaper samt en väldigt effektiv absorptionsförmåga. Detta i kombination håller fötterna torra och fräscha. Bambustrumpor är därför ett bra alternativ för dig som har problem med fotsvett och/eller fotsvamp. 
Andra fördelar är bambuns runda fibrer vilket gör att den känns len som siden. Den är därför väldigt skonsam mot huden. Bambun andas också och håller dig behagligt sval.