Sök

Kan man få biverkningar av stödstrumpor?

Stödstrumpor biverkningar som visar svullna fötter och en läkare

Stödstrumpor har många fördelar och används bland annat för att förbättra cirkulationen i benen och för att motverka svullnad och bildningar av åderbråck blodproppar. Används de på fel sätt kan de dock ge vissa biverkningar som exempelvis hudirritation eller i värsta fall strypt blodcirkulation i benen som i sin tur kan ge ännu värre konsekvenser. För att minimera risken för biverkningar är det viktigt att välja rätt storlek och kompression samt att ta hand om dem på rätt sätt.

I den här artikeln kommer vi att granska olika biverkningar av att använda stödstrumpor, varför de uppstår, hur man kan förebygga dem, och vad man ska göra om man upplever dem. Vi börjar med att titta närmare på de vanligaste biverkningarna man kan uppleva av att använda stödstrumpor på fel sätt.

Vilka biverkningar kan man få av stödstrumpor?

De vanligaste biverkningarna av stödstrumpor inkluderar hudirritation, klåda, rodnad och svullnad i benen. I sällsynta fall kan en felaktig passform eller för mycket kompression även leda till att blodcirkulationen försämras vilket kan orsaka smärta och obehag. I värsta fall kan den försämrade blodcirkulationen till och med orsaka blodproppar och alltså ge helt motsatt effekt mot vad stödstrumporna egentligen är tilltänkta att göra.

Här är en lista över både vanliga och mindre vanliga biverkningar som man kan få av stödstrumpor:

  • Strypt blodtillförsel
  • Svullnad och värk
  • Hudirritation
  • Bensår
  • Blåmärken och skav
Infografik av de vanligaste biverkningarna när man använder stödstrumpor

Strypt blodtillförsel

Om stödstrumporna är för strama kan de strypa blodtillförseln istället för att förbättra den. Detta kan leda till obehag och smärta, men det kan även orsaka allvarliga cirkulationsproblem om de sitter åt alldeles för hårt.

Om blodcirkulationen i benen stryps får blodet svårare och svårare att röra sig uppåt och tillbaka till hjärtat. Detta ökar risken för att drabbas av de besvär som stödstrumpor egentligen är till för att förebygga såsom blodproppar, åderbråck och smärta, värk och svullnad. Du kan även uppleva domningar i ben eller fötter eller att fötterna blir kalla. Om du upplever några av dessa symtom är det viktigt att ta av dig strumporna och uppsöka läkare för rådgivning.

Svullnad och värk

Vissa människor kan uppleva svullnad och värk när de bär stödstrumpor, särskilt om de är för snäva eller inte sätts på korrekt. Det allra vanligaste felet är då att man använder en för liten storlek och att resåren sitter åt för hårt upp till. Detta gör att fötter, anklar och ben svullnar upp eftersom blodet inte kan cirkulera som det ska. Det ansamlade blodet i benen skapar ett tryck som orsakar värk och trötthet. 

Om du upplever svår trötthet och svullnad när du tar av dig stödstrumporna på kvällen beror det antagligen på att de är för små. Kontrollera då gärna dina vad- och ankelmått så att de stämmer överens med de rekommenderade måtten för stödstrumporna eller be om hjälp hos en vårdcentral för att hitta rätt storlek.

Svullnad och värk biverkningar av stödstrumpor

Hudirritation

Hudirritation är en relativt vanlig biverkning av stödstrumpor, särskilt hos dem med känslig hud. Detta kan innefatta rodnad, klåda, utslag eller till och med blåsor. För att minimera risken för hudirritation bör du välja stödstrumpor av hög kvalitet, gärna av ett skonsamt material, och se till att huden är ren och torr innan du sätter på strumporna.

Vet du att du lider av känslig hud kan det vara bra att välja ett extra snällt material för dina stödstrumpor. Bomull, merinoull och bambu är några exempel på material som brukar vara skonsamma mot huden. Bambu är dessutom svalkande och bra mot fotsvett och fotsvamp vilket är ett extra plus.

Hudirritation kan även uppstå i samband med användning av stödstrumpor som sitter åt för hårt, antingen på grund av fel storlek eller för att de inte är korrekt påsatta. I värsta fall kan det för höga trycket som då uppstår orsaka bensår.

Bensår

Även om stöd- och kompressionsstrumpor ibland används för att behandla och förebygga bensår, kan de i vissa fall faktiskt bidra till att orsaka dem. Detta orsakas oftast hos äldre människor med extra känslig hud och då stödstrumporna sitter åt för hårt eller inte sitter helt slätt längs benet. Studien "Side effects of compression stockings: a case report, som publicerades i British Journal of General Practice år 2014, visar till exempel att kompressionsstrumpor först hjälpte till att med att läka ett bensår, samtidigt som det sedan tros ha orsakat ett nytt bensår på samma patient. Bensåret tros då ha orsakats av att strumporna suttit veckade och orsakat ett för högt tryck på det ställe där såret sedan bildades. 

Blåmärken och skav

Om dina stödstrumpor inte passar rätt, kan de orsaka blåmärken och skav, speciellt på platser där strumporna gnuggar mot huden. För att förhindra detta bör du alltid se till att dina stödstrumpor sitter korrekt och inte veckar sig längs benet eller foten. De ska sitta helt slätt för att de ska fungera på rätt sätt.

Tänk också på att resåren aldrig får krama åt för hårt högst upp. Ett trick för att undvika detta (bortsett från att välja rätt storlek utefter ditt ankel- och vad mått) är att välja ett par stödstrumpor med bred resår. Tunn resår har nämligen en tendens att skära in i huden och skapa irritation och skav.

Är vissa mer benägna att uppleva biverkningar från stödstrumpor?

Ja, vissa grupper är mer benägna att uppleva biverkningar från stödstrumpor. Till exempel kan äldre människor, personer med känslig hud och allergier, de med vissa medicinska tillstånd som diabetes och åderbråck, ha högre risk att uppleva biverkningar.

Påverkar ålder risken för biverkningar av stödstrumpor?

Äldre personer har känsligare hud och kan vara mer benägna att utveckla irritation eller allergiska reaktioner om stödstrumporna sitter åt för hårt. Dessutom upplever många äldre det svårt och ansträngande att sätta stödstrumporna vilket kan leda till felaktig användning och ökad risk för biverkningar.

Kan diabetes påverka risken för biverkningar?

Ja, individer med vissa hälsotillstånd, som diabetes, kan vara mer benägna 

att uppleva biverkningar från stödstrumpor. Till exempel kan personer med diabetes ha nedsatt känsel i benen vilket gör det svårare att känna av symptom på att strumporna sitter för hårt. 

Hur förebygger man biverkningar när man bär stödstrumpor?

Det bästa sättet att förebygga biverkningar när man bär stödstrumpor är att säkerställa att de har rätt storlek och kompression, är ordentligt underhållna och används på rätt sätt. Användaren bör också se till att fötter och ben är rena och torra innan strumporna tas på. Detsamma gäller med stödstrumporna, de måste alltså vara rena och helt torra vid varje nytt tillfälle som du ska använda dem. Du bör även ta av dem regelbundet, föredragsvis precis innan läggdags, för att låta huden andas på natten.

Hur mäter man sina ben när man ska välja stödstrumpor?

Om du ska köpa knähöga stödstrumpor, som är den mest använda sorten, behöver du mäta ditt ankel- samt vadomfång. Detta gör du genom att mäta där du är som smalast kring ankeln och där du är som kraftigast kring vaden. Glöm inte att mäta detta för båda ben eftersom måtten ofta skiljer sig åt. Du ska alltid mäta dina mått direkt på morgonen eftersom dina ben då är utvilade och inte hunnit svullna upp ännu.

När du har koll på dina ankel- och vadmått kan du enkelt välja vilken storlek du ska ha genom att jämföra med måtten i måttabellen för produktens olika storlekar. Måttabellen brukar finnas på de flesta butikers produktsida för varje stödstrumpa. Hittar du inga stödstrumpor som stämmer in på dina mått kan du behöva kontakta vårdcentralen för att få hjälp att måttbeställa stödstrumpor.

Hur tvättar man stödstrumpor för att undvika biverkningar?

Stödstrumpor ska tvätta efter varje användning för att bibehålla sin funktion, men också för att få bort smuts och bakterier som annars kan undvika irritation och andra hygieniska problem i fötter, ben och hud.

Det är också väldigt viktigt att man följer tvättråden noga dels för att strumporna ska bli rena, men också för att undvika att de krymper eller förstörs på annat sätt. Risken är då att strumporna klämmer åt för hårt eller att fibrerna i strumporna förstörs och irriterar huden.

Hur hanterar man biverkningar av stödstrumpor om de uppstår?

Om får biverkningar när du använder dina stödstrumpor uppstår bör du kontakta vårdcentralen för rådgivning. De kan hjälpa till att fastställa orsaken till problemet och rekommendera åtgärder. Det kan exempelvis vara så att du behöver byta till en annan storlek, kompression eller material för att lindra symptomen.

Ska man ta av sig stödstrumporna när man upplever biverkningar?

Ja, om du upplever obehag och misstänker att något inte står rätt till när du har på dig stödstrumpor bör de genast ta av dem och kontakta läkare eller vårdcentral så fort som möjligt. Symtomen kan vara tecken på ännu allvarligare fel så det är viktigt att du slutar att använda stödstrumporna och tar itu med problemen med en gång.

Vad ska man tänka på innan man köper stödstrumpor?

När du ska köpa ett par stödstrumpor för första gången är det viktigt att ha koll på dina mått och att välja rätt storlek för att strumporna ska sitta bekvämt och korrekt. Det är dock även väldigt viktigt att välja rätt typ av kompression. Många blandar exempelvis ihop stödstrumpor med kompressionsstrumpor vilka har mycket högre kompression. Lider du inte av medicinska besvär räcker det allt som oftast att köpa stödstrumpor kompressionsstrumpor endast ska användas på ordination av läkare. Använder du för hög kompression kan strumporna snarare stjälpa än hjälpa dig vilket innebär en ökad risk för biverkningar. 

Du bör även se över vilka olika typer av stödstrumpor som finns innan du gör ditt köp samt vilka material som finns att välja på. Kanske är du känslig mot sömmar som skaver framme vid tårna samt vill ha så svalkande stödstrumpor som möjligt? Då är ett par stödstrumpor utan tå tillverkade i bambu förmodligen det bästa alternativet för dig.

Här nedan har vi sammanställt en lathund för vad du bör tänka på innan du köper stödstrumpor för att minska risken för biverkningar: 

  • Kontrollera dina ankel- och vadmått: Måtta omfånget runt båda dina anklar och vader med ett måttband. Ska du köpa lårhöga stödstrumpor eller stödstrumpbyxor behöver du även ta fler mått. Kontrollera alltid måttabellen för att ta reda på vilka mått du behöver.
  • Stäm av dina mått med måttabellen: Tänk på att olika varumärken kan ha olika mått för samma typ av storlekar. Glöm därför aldrig att kontrollera måttabellen innan köp även om du har köpt stödstrumpor innan.
  • Se till att välja rätt kompression: Kontrollera alltid vilket tryck stödstrumporna har så att du varken köper för låg eller för hög kompression. Stödstrumpor av klass 1 som används i förebyggande syfte brukar vanligtvis ha en kompression mellan 15-21 mmHg.
  • Se till att välja rätt modell för dina behov: Vill du ha kort, knähögt eller lårhögt skaft? Vill du ha med tår, utan tår eller kanske helt utan fot? Glöm inte att kolla vilka alternativ som finns och vilket som känns bäst för dig.
  • Kontrollera vilket material du vill ha: Bomull, bambu, ull och nylon - ja stödstrumpor finns i många olika material så var medveten om vad du köper eller prova dig fram för att hitta din favorit.
  • Fråga en expert om du är osäker:Är du osäker på exempelvis vilken storlek du behöver eller vilken kompression som är bäst för dig är det alltid bäst att rådfråga en sjuksköterska eller läkare. På så sätt minskar du risken för både felköp och biverkningar.