website icon

Fri frakt över 399 SEK > Betala med Klarna > 1-3 dagars leverans > Leverans rakt ner i brevlådan

Sök

Allt du behöver veta när du köper

STÖDSTRUMPOR

Vem behöver egentligen använda stödstrumpor och varför bör man använda dem? Ja, frågorna är många när det kommer till detta ämne och vi ska göra vårt bästa för att besvara dem. Kanske har ni en specifik fråga som ni vill ha svar på eller kanske vill ni bara lära er mer. Här nedan hittar ni en innehållsförteckning där ni enkelt kan klicka er fram till just det som intresserar er. Är ni istället intresserade av att köpa stödstrumpor så har vi ett stort utbud i vår webshop.

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

1.

Funktion

1.1 Vad är stödstrumpor för något?
1.2 Användningsområden

2.

Kompression

Vi reder ut begreppet mmHg.

3.

Kompressionsklasser

3.1 Mild kompression
3.2 Klass 1
3.3 Klass 2

4.

Att välja storlek

Vi hjälper dig att hitta rätt i en djungel av olika mått och storlekar.

5.

Olika typer av stödstrumpor

Breda vader, utan fot, gravidstödstrumpor eller kanske flygstrumpor? Läs om alla olika varianter.

Stödstrumpor

FUNKTION 

Stödstrumpor är utformade för att förbättra blodcirkulationen i benen. Den är gjord för att sitta åt kring benen vilket gör att den ger ifrån sig ett ihållande tryck. Detta tryck kallas för kompression. Kompressionen är oftast graderad vilket innebär att trycket är som högst runt ankeln för att sedan minska upp mot knäet. Det är också detta som stimulerar blodet och ger det en "knuff" i rätt riktning.

Detta förhindrar benen från att svullna upp och orsaka ömhet och trötthet. Effektiviseringen av blodflödet mellan ben och hjärta förhindrar alltså att blodcirkulationen i benen saktar ner och minskar på så sätt även risken för uppkomst av exempelvis åderbråck och blodproppar. Stödstrumpor hjälper även dig som redan drabbats av besvär av olika slag och ser till att dessa inte förvärras.

Normala ådror mot åderbråck

Vilken typ av stödstrumpa du behöver kan variera beroende på om de används i förebyggande syfte eller om du redan lider av åderbråck eller liknande. En vanlig missuppfattning som många har är att det enbart är äldre som bör använda stödstrumpor, men sanningen är att de flesta av oss faktiskt har nytta av dem. Hur hög kompression man behöver varierar dock från person till person. Läs mer om vilka stödstrumpor som passar just dig under "kompressionsklasser".

NÄR SKA MAN ANVÄNDA STÖDSTRUMPOR?

En vanligt förekommande fråga är när man ska ha på sig stödstrumpor. Användningsområden och behov varierar självklart från person till person, men ett enkelt svar på frågan är att man kan bära dem dagligen. Mild kompression samt Klass 1 bärs med fördel dagligen för att förebygga obehag i benen samt för att minska risken att drabbas av besvär såsom åderbråck och blodproppar.
De kan även bäras vid enskilda tillfällen såsom vid långresor eller träning. Stödstrumpor är också ett bra hjälpmedel för gravida då de ofta drabbas av besvär såsom svullna fötter och ben. Läs gärna mer här i vårt inlägg om stödstrumpor för gravida.

KOMPRESSION

Har du någon gång köpt stödstrumpor har du kanske kommit över begreppet "mmHg". Denna förkortning står för "millimeter kvicksilver" och är den enhet som används för att mäta kompressionen i strumporna. Detta är en metod som funnits länge och som idag främst används inom sjukvården. Trycket i ett par stödstrumpor varierar kraftigt och det är därför viktigt att hålla koll på vilket tryck som just du behöver. Ju högre siffra som anges desto högre är också trycket.

Generellt är stödstrumpor av klass 1 (15-21mmHg) ett bra alternativ för dig som behöver ett par stödstrumpor till vardags för att hålla benen pigga och som inte redan lider av några större besvär. Strumpor med ett högre tryck än Klass 1 kallas för kompressionsstrumpor. Läs mer ingående om vilka stödstrumpor som passar just dig bäst här nedan.

Olika kompressionsklasser för stödstrumpor

KOMPRESSIONSKLASSER

Beroende på hur hög kompressionen är delas stödstrumporna in i olika klasser. Att hitta rätt i en djungel av olika kompressionsklasser och material är inte alltid helt lätt.

Är det dessutom första gången kan det vara extra förvirrande. Vilken klass man bör välja beror på några olika faktorer som vi ska försöka reda ut här nedan. Tänk på att man behöver använda stödstrumpor regelbundet för att få optimal effekt. 

MILD KOMPRESSION

Är man i regel frisk eller enbart brukar drabbas av trötthet och svullnad i benen kan det räcka att använda strumpor med lättare kompression för att se till att blodflödet inte saktar ner och ansamlar sig.

Våra mildaste stödstrumpor kommer från Zent och Capital. Dessa produkter är också våra billigaste alternativ och har en graderad kompression på 11-14 mmHg. Kompressionen i dessa strumpor är alltså väldigt mild och fungerar bra att använda till vardags för att förebygga svullnad och trötthet i benen.

KLASS 1

Hit hör stödstrumpor där kompressionen ligger mellan 15-21 mmHg. De används av dig som i det stora hela är frisk för att minska risken att drabbas av besvär såsom åderbråck och blodproppar. De lämpar sig även bra för dig som redan har antydan till åderbråck eller lider av trötta och svullna ben.

Strumpor av klass 1 är därför perfekta för dig med ett arbete som innebär att benen håller sig i samma position under än lägre tid. Exempel på sådana arbeten är kontorsarbeten och arbeten inom sjukvård.

Stödstrumpor inom denna klass är också ett utmärkt val för träning samt för dig som ska resa långt eller är gravid.

KLASS 2

Klass 2 innefattar kompressionsstrumpor med ett tryck som ligger mellan 23-32 mmHg. Detta är en kraftig kompression och ska endast användas på inrådan av läkare. Strumpor av med detta tryck rekommenderas för de som redan lider av svåra venösa besvär eller kraftiga trötthetssymtom i benen. De används även ofta i samband med operation och i behandlingar av blodproppar och liknande.

ATT VÄLJA STORLEK PÅ SINA STÖDSTRUMPOR

Hur väljer man egentligen rätt storlek? Det räcker inte bara att gå efter vilken skostorlek du har utan du behöver även ha koll på ditt ankel- och vadomfång. Det låter kanske krångligt, men i själva verket är det väldigt enkelt. Det enda du behöver är ett måttband!

Det är viktigt att ta dina mått direkt på morgonen eftersom dina ben inte hunnit svullna upp än. Av samma anledning ska du helst även ta på dig dina stödstrumpor redan innan du rest dig upp ur sängen. På så sätt får du ut det mesta av dina strumpor vad gäller både funktion och passform.

Mäta stödstrumpor

1.

Börja med att mäta ditt ankelomfång. Det gör du genom att placera måttbandet runt ankelns smalaste del.

2.

Måtta sedan ditt vadomfång. Du mäter då vadens omkrets där den är som störst.

Så mäter du dina stödstrumpor

Då var det klart! Regeln är alltså att hålla koll på ankelns minsta omkrets respektive vadens största omkrets. När du vet detta blir det genast mycket enklare att hitta rätt i måttabellerna.

På varje produktsida finns det en måttabell som beskriver vilka mått modellen är anpassad för. De flesta modeller finns i olika fotstorlekar och för vardera fotstorlek står tillhörande ankel- respektive vadmått angivet. Här nedan finner du även ett exempel på hur du läser av tabellen.

Kundfråga om stödstrumpor

Passar stödstrumporna om jag har följande mått?

Skostorlek: 39

Ankel: 23 centimeter

Vad: 38 centimeter

Måttabell för stödstrumpor
  • Börja med att ta en titt på måttabellen. Leta upp rätt storleksintervall för din fotstorlek - i detta fall 37-39.
  • Kika sedan vidare på aktuell rad och kontrollera vilka mått som står angivna för vald storlek.

Denna modell passar en ankelomkrets mellan 19-24 centimeter samt en vadomkrets mellan 28-40 centimeter.
Det betyder alltså att strumporna passar! 

Skulle det visa sig att dina mått inte stämmer överens med tabellen kan det finnas andra alternativ. Vi har exempelvis även stödstrumpor för breda vader.

Du kan enkelt filtrera på olika typer av stödstrumpor i filtreringsfunktionen högst upp på sidan.

MILD KOMPRESSION

Då trycket i dessa strumpor är väldigt milt är de fortfarande relativt stretchiga vilket innebär att de enkelt anpassar sig efter olika omfång på anklar och vader.

När du väljer storlek på denna typ av stödstrumpor räcker det därför att gå efter skostorlek. Våra stödstrumpor från Zent och Capital har alla mild kompression på 11-14 mmHg.

OLIKA TYPER AV STÖDSTRUMPOR

I dag finns det nästintill oändligt många olika variationer. De flesta känner nog till den klassiskt knähöga varianten, men det finns till exempel även stödstrumpor utan fot samt de med lägre skaft.

Idag finns även ett stort urval av stödstrumpbyxor på marknaden. Det finns även flertalet olika materialtyper att välja på. Här nedan går vi igenom alla olika varianter som finns att köpa här hos oss.

Bambuikon

BAMBU

Stödstrumpor av bambu är ett bra alternativ för dig som har problem med fotsvett och/eller fotsvamp.

Bambun har hygieniska egenskaper samt en väldigt effektiv absorptionsförmåga. Detta i kombination håller fötterna torra och fräscha. Andra fördelar är bambuns runda fibrer gör att den känns len som siden. Den är därför väldigt skonsam mot huden. Bambun andas också och håller dig behagligt sval. 

Ikon bred vad

BREDA VADER

Vi har två olika sorters stödstrumpor med breda vader. Den första varianten kommer från Supcare och har ett vadomfång på upp till 46 centimeter. Den andra sorten kommer från Jsocks och har extra breda vader med ett vadomfång upp till 55 centimeter. Dessa finns för både kvinnor och män medan strumporna från Supcare endast finns i damstorlek.

Flygplan ikon

FLYGSTRUMPOR

Alla stödstrumpor går utmärkt att använda vid längre resor med exempelvis flyg eller tåg.

Flygstrumpor är dock specifikt framtagna för att vara så bekväma under resan som möjligt. De är ofta lite tunnare och tillverkade i svala material.

Ikon strumpa

KORT SKAFT

Korta stödstrumpor ser ut som vilka andra strumpor som helst. De har ett lika högt skaft som dina vanliga vardagsstrumpor, men förser dina anklar med ett graderat tryck. Perfekt för dig som bara behöver en lite lättare stimulering av blodflödet i benen.

De är även ett bra alternativ på sommaren när det knähöga skaftet kan kännas för varmt.

Strumpbyxor ikon

STÖDSTRUMPBYXOR

Stödstrumpbyxor håller dig välklädd samtidigt som du tar hand om fötter och ben. Ett perfekt alternativ för dig som vill bära kjol eller klänning. Strumpbyxorna finns i olika tjocklekar och färger.

Vi har även en specifik gravidstrumpbyxa som har plats för den växande magen.

Träningsstrumpor ikon

TRÄNING

Vi har flera olika träningsstödstrumpor att välja på. Dessa är speciellt designade för att hålla dig så bekväm och välpresterande som möjligt under din aktivitet.

Välj bland olika skafthöjder, material och utseenden. Visste du till exempel att vi har träningsstrumpor utan fot?

Stödstrumpor ull

ULL

Stödstrumpor i ull motverkar svullna ben och andra besvär samtidigt som du får ta del av ullens alla fördelar.

Ull är värmereglerande vilket innebär att den värmer i kyla samtidigt som den ser till att hålla lagom temperatur när det är varmare. Den är också självrengörande och absorberar fukt väldigt effektivt utan att kännas blöt. Stödstrumpor av ull är därför väldigt hygieniska.

Stödstrumpor utan fot ikon

UTAN TÅ/UTAN FOT

Stödstrumpor utan fot och utan tå är ett populärt val för de som vill behålla full flexibilitet i tår och fötter.

Det är också ett bra alternativ för dig med känsliga fötter och som lätt drabbas av skavsår av tåsömmen på strumpan.

Rosanna strumpexpert hos Strumpbudet

Jag har arbetat med stödstrumpor i 7 år. Här har jag delat med mig av tips och fakta för att göra ert köp av stödstrumpor enklare. Har ni några frågor så är ni välkomna att skriva i chatten eller mejla support@strumpbudet.se så hjälper jag er gärna.

Signatur

Rosanna Johnsson
Strumpbudets expert på stödstrumpor