Sök

Bomull

Bomull är den vanligaste naturliga textilfibern i världen och utvinns ur bomullsbusken. Den är mjuk och behaglig mot huden, andas effektivt, är slitstark och tål att tvättas i höga temperaturer.

Detta gör den väldigt populär i klädbranschen, inte minst i produktionen av strumpor. Dessutom är bomull billigare än både bambu, lin och ull.

Bomull i strumpor

Bomull är ett tacksamt material i strumpor eftersom det tål att att användas och tvättas ofta. Dessutom är det ett bekvämt material att bära närmast huden då det är skonsamt och luftigt.

Generellt tål bomull att tvättas i väldigt varmt. Tänk dock på att maximalt rekommenderad temperatur för bomullstrumpor ofta är 40-60 ºC för att de ska bevara sin elasticitet och passform.

Beroende på hur den är odlad och behandlad så delas bomullen in i olika kategorier. Förutom klassisk bomull finns det även flera underkateogirer beroende på hur den odlas och/eller behandlas.

De olika undervarianter av bomull som förekommer bland våra strumpor är ekologisk/organisk bomull, BCI bomull samt mercericerad bomull.

Vad är ekologisk bomull?

Ekologisk bomull odlas helt utan bekämpningsmedel och konstgjort gödsel. Detta innebär att ekologisk bomull bevarar jorden och dess mångfald på ett helt annat sätt än tradtionell bomull.

Tack vare att den ekologiska bomullen inte innehåller några giftiga kemikalier är den även snällare både mot odlarna och de som sedan bär det färdiga bomullsplagget.

Dessutom åt mycket mindre vatten vid odling av ekologisk bomull vilket gör edn mer hållbar.

Vad är BCI bomull?

BCI-bomull förväxlas ofta med ekologisk bomull, men det finns vissa skillnader. Även om BCI-certifierad bomull är mer hållbar än traditionellt odlad bomull så är den inte helt ekologisk.

Däremot är BCI-bomull odlad med mindre bekämpningsmedel och med mindre vattenåtgång. BCI står för Better Cotton Initiative.

Vad är mercericerad bomull?

Merceriserad bomull är bomull som behandlats med natronlut för att förhöja dess egenskaper.

Den merceriserade bomullen är ännu mer slittålig, har förbättrad färgupptagningsförmåga och krymper inte lika mycket. Dessutom får den en glansig yta som ger bomullen en nästintill silkesliknande lyster.

Fördelar med bomull

Det är inte konstigt att bomull är så populär i klädindustrin som den är. Inte nog med att det är ett otroligt behagligt material att ha på sig, det är också ett väldigt mångsidigt och prisvärt material.

Här är en lista över bomullens största fördelar:

  • Mjuk och luftig: Bomull är naturligt mjukt och andningsbart vilket  gör den skonsam mot huden.
  • Slitstark: Kan tvättas i mycket höga temperaturer. Dessutom tål bomull att både användas och tvättas mycket och ofta.
  • Hög absorptionsförmåga: Bomull kan absorbera fukt upp till 27 gånger sin egen vikt. Vid små fukt- och svettmängder är detta väldigt tacksamt, speciellt i varma temperaturer. Vid större mängder blir det däremot till en nackdel då bomullen blir väldigt tung och blöt.
  • Prisvärd: Den billigaste naturliga textilfibern i klädindustrin.
  • Enkel att färga: Tack vare sin absorptionsförmåga tar bomull även upp färgämnen väldigt effektivt. Bomull går därför att hitta i alla möjliga olika färger och mönster. Den är även lätt att färga om på egen hand.
  • Biologiskt nedbrytbar: Då bomull är helt naturligt är den fullt nedbrytbar. Detta gäller dock bara textilier av 100% bomull.

Nackdelar med bomull

Trots sina många fördelar har bomullen även sina nackdelar. Den har exempelvis en förmåga att skrynkla, krympa och tappa formen.

Bomullsodlingarna bidrar även till omdebatterade globala miljörelaterade och humanitära problem.

Här är en lista över bomullens största nackdelar:

  • Kemikalierika odlingar: Då bomull lätt angrips av skadedjur används stora mängder bekämpningsmedel som tar död även på nyttiga insekter. Kemikalierna förorenar även naturen runtomkring och är skadlig för de människor som odlar bomullen.
  • Resurskrävande: Bomullsodlingarna kräver otroliga mängder vatten. Dessutom odlas bomullen ofta i redan torra områden som kräver konstbevattning och överutnyttjade resurser.
  • Skrynklar lätt: Bomull har väldigt låg elasticitet vilket gör att den skrynklar lätt. Skrynklorna kan i vissa fall även vara svåra att bli av med.
  • Tappar lätt formen: Den låga elasticiteten gör att bomull lätt tappar formen då det har svårt att återgå till sin ursprungsform.
  • Krymper: Obehandlad bomull krymper vanligtvis mellan 5-10%.