Sök

Rosanna Johnsson - 2022-11-17

Att flyga med stödstrumpor

Kvinna och man som checkar in på flygplatsen

Brukar dina ben svullna upp efter att du har flugit? Du är inte ensam. Detta är ett vanligt förekommande problem som dessutom kan hålla i flera dagar efter resan.

Det begränsade utrymmet i kombination med många timmars stillasittande saktar ner blodcirkulationen i benen vilket gör det svårare för blodet att ta sig tillbaka till hjärtat. Detta i sin tur kan skapa obehag såsom ömhet och svullnad, men kan även leda till åderbråck eller blodproppar.

Många förespråkar därför att bära stödstrumpor när man flyger för att förebygga dessa besvär, men hjälper detta verkligen? Vi tar reda på mer!

Behöver jag använda stödstrumpor när jag flyger?

Studier visar att de som bär stödstrumpor under flyg längre än 4 timmar löper mindre risk för att drabbas av DVT (blodpropp i de djupa venerna) och svullnad än de som inte gör det.

National Library of Medicine finns en sammanlagd analys av flera olika studier inom området. Förutom ovanstående påvisar analysen också att risken för DVT minskar från ett tiotal per tusen passagerare till enbart två, tre stycken vid användning av stödstrumpor på långflyg.

Studierna gjordes på människor i olika åldrar över 18 år. Det visade sig att äldre löper en större risk av att drabbas av besvär, men även yngre drabbas oftare än vad många tror. Känner du därför igen att du brukar ha ont eller lida av svullnad i fötter, anklar eller ben efter flyg kan stödstrumpor alltså vara något för dig, oavsett ålder.

Fördelar med att använda stödstrumpor när du flyger

Varför hjälper det då att bära stödstrumpor när du flyger? Är du bekant med stödstrumpor sedan innan vet du att de förser benen med ett graderat tryck. Detta graderade tryck ger blodflödet en välbehövlig "knuff" i rätt riktning upp längs benet och tillbaka till hjärtat.

Detta förhindrar blodet från att ansamlas i benen när du sitter ner under längre perioder. Detta gäller alltså inte bara under flyg utan även när du sitter ner hela dagar på kontoret exempelvis.

På ett flyg har du dock väldigt begränsat med benutrymme och du har inte samma möjligheter att sträcka på dig vilket innebär att besvären ofta blir värre när du flyger.

Att flyga med stödstrumpor kan därför hjälpa dig att hålla dig bekvämare både under och efter flygresan.

Ta på dig stödstrumporna innan flygresan

Vilka stödstrumpor kan jag flyga med?

Du kan flyga med i stort sett vilka stödstrumpor som helst. Det viktigaste är att du väljer rätt storlek för att de ska ge resultat. De får absolut inte sitta åt för hårt eftersom de då kan ge motsatt effekt.

Jämför därför alltid ditt ankel- och vadmått med de mått som anges för produkten innan ditt köp.

Se vilka stödstrumpor som passar bäst för just dig här nedan:

Klass 1 (15-21 mmHg):Generellt rekommenderas stödstrumpor av klass 1 när du ska flyga om du inte har några medicinska problem sedan innan. Dessa finns i många olika typer av material och kan även användas till vardags för att förebygga samma typer av problem.

Flygstrumpor: Denna typ av stödstrumpa är speciellt framtagen för att vara så bekväm som möjligt just när du flyger. Flygstrumpor har oftast normal kompression (15-21 mmHg), men är oftast designade i något tunnare och mer andningsbart material.

Klass 2 (23-32 mmHg): Har du svårare besvär sedan tidigare och blivit rekommenderad högre kompression av läkare kan du behöva använda stödstrumpor av klass 2.

Vanliga frågor och svar

Related Posts