Sök

Rosanna Johnsson - Aug 08 2022

Förebygg svullna fötter -  ödem & lymfödem

Iden här artikeln kommer vi att diskutera olika sätt att bli av med svullna fötter och varför man får tex ödem eller lymfödem. Vi kommer att täcka allt från huskurer till medicinska åtgärder. Vi hoppas att den här informationen ska hjälpa dig att hitta lindring från dina svullna fötter.

Symtom på svullna fötter

Svullna fötter beror ofta på vätskeansamling i vävnaderna. En sådan långvarig svullnad kallas för ödem och kan orsaka obehag och en känsla av extra tyngd i fötterna. Dessutom kan huden kännas stram och spänd och man kan bli väldigt svullen runt fotlederna.

Förutom svullnad upplever man ofta även andra symtom:

 • Tunga fötter
 • Rastlöshet och obehag i fötterna
 • Domningar eller stickningar i fötterna
 • Smärta och trötthet i fötterna

Orsaker till svullna fötter

Det finns flera orsaker till att fötterna kan svullna upp. Du kanske har stått upp eller suttit ner för länge. Kanske är du gravid eller så har svullnaden kanske orsakts av en sjukdom som påverkar lymfsystemet, till exempel lymfödem.
Några orsaker till svullna fötter är:

Långa stående eller sittande perioder
När du reser med flyg, tåg eller långa bilresor måste du ofta sitta i samma position under en lång tid. Detta kan leda till att blodet får svårare att cirkulera i fötterna vilket leder till svullnad.

Har du ett stillasittande arbete eller ett arbete där du står upp hela dagarna riskerar du även då att få svullna fötter. Detta beror på att när du är inaktiv drar inte dina muskler ihop sig och pressar blodet och vätskan tillbaka upp till överkroppen. Som ett resultat av detta kan vätskorna ansamlas i dina fötter och vrister vilket leder till svullna fötter.

Graviditet
De flesta gravida kvinnor upplever en viss svullnad i fötter och fotleder, särskilt under de sista månaderna av graviditeten. Detta beror på att kroppen producerar mer vätska under graviditeten vilket kan leda till ödem.

Det finns flera orsaker till att gravida kvinnor får svullna fötter. Barnets extra vikt sätter tryck på venerna i bäckenområdet vilket kan bromsa återflödet av blod och vätska till hjärtat. De hormonella förändringarna under graviditeten påverkar också hur vätskan fördelas i kroppen.

Gravida kvinnor bör dricka mycket vätska och undvika att stå eller sitta länge. Att bära stödstrumpor kan också hjälpa till att minska svullnaden. Om svullnaden är allvarlig kan din läkare skriva ut medicin för att minska mängden vätska i kroppen.

Gravid kvinna med svullna fötter

Gravid kvinna med svullna fötter.

Tillstånd som påverkar lymfsystemet, t ex lymfödem
Lymfödem är ett tillstånd där det lymfatiska systemet blir överbelastat och misslyckas med att dränera överflödig vätska på lämpligt sätt. Detta leder till att fötter och ben kan bli kraftigt svullna och till och med missfärgade.

Den överflödiga vätskan kan också leda till att huden blir spänd och tunn vilket kan leda till sår. Lymfödem kan vara medfött, men kan också uppstå i samband med operation där lymfkärlen blivit skadade.

Lymfödem försvinner oftast aldrig, men kan lindras med behandling och blir värre om den lämnas obehandlad. Det är därför mycket viktigt att kontakta en vårdcentral med en gång man misstänker att man drabbats av lymfödem.

Vissa mediciner
Vissa mediciner, t.ex. mexicin mot hjärtsvikt eller inflammation, kan leda till svullna fötter. Om du tar någon medicin och märker att dina fötter svullnar, prata med din läkare om huruvida medicinen kan orsaka problemet.

I vissa fall kan din läkare skriva ut ett annat läkemedel som inte orsakar svullna fötter. Om medicinen är nödvändig kan din läkare rekommendera andra behandlingar för att minska svullnaden.

Vissa medicinska tillstånd
Det finns vissa medicinska tillstånd som kan leda till svullna fötter, till exempel hjärtsvikt och njursjukdom. Om du har ett medicinskt tillstånd som orsakar vätskeretention kan dina fötter svullna.

Om du har hjärtsvikt kan ditt hjärta inte pumpa blodet ordentligt och vätska kan ansamlas i kroppen. Njursjukdom kan också orsaka vätskeretention eftersom njurarna inte kan avlägsna överflödig vätska från kroppen.

Svår uttorkning
Uttorkning kan orsaka svullna fötter eftersom kroppen försöker hålla kvar så mycket vätska som möjligt när den är uttorkad. Detta kan leda till ödem, eller svullnad, i fötter och fotleder.

Svår uttorkning kan vara ett livshotande tillstånd och kräver akut medicinsk behandling. Om du är uttorkad kan du drabbas av yrsel, förvirring och snabb andning.

Om du misstänker att du är uttorkad ska du dricka vatten och omedelbart kontakta sjukvårdsrådgivningen för mer råd.

Uttorkad kvinna som sträcker sig efter ett glas vatten

Behandling av svullna fötter

Om du har svullna fötter under en längre tid bör du uppsöka läkare för att utesluta allvarlig sjukdom. Vid lindriga besvär finns dock ett par enkla saker du kan göra själv hemma för att minska svullnaden och förbättra din komfort.
Dessa inkluderar bland annat följande:

 • Ta diuretika (vattenpiller)
  Detta ordineras av din läkare vid behov.l
 • Ha fötterna i högläge 
  Detta kan hjälpa till att minska svullnaden genom att låta tyngdkraften göra sitt jobb. Placera fötterna upp på en pall, bänk eller annan förhöjd yta så ofta som möjligt. Fötterna ska helst vara i ett läge där de är högre upp än hjärtat.
 • Ispåsar 
  Applicera ispåsar på fötterna i 10-15 minuter flera gånger om dagen. Detta hjälper till att minska inflammation och svullnad. Tänk på att inte placera ispåsen direkt mot huden.
 • Kompressionsstrumpor eller stödstrumpor 
  Att bära stödstrumpor eller kompressionsstrumpor kan hjälpa till att förbättra blodflödet och minska svullnaden.
 • Smörj ben och fötter
  Det finns salvor som fungerar som ungefär som osynliga stödstrumpor. Det hjälper till att öka blodcirkulationen i ben och fötter.
 • Minska saltintaget 
  Undvik att salta maten mer än vad som behövs. För mycket salt påverkar kroppen negativt och torkar ut din kropp och kan höja blodtrycket vilket kan leda till njursvikt, hjärtinfarkt, stroke och ödem.
 • Epsomsalt
  Ett botemedel är att blötlägga fötterna i Epsom-saltvatten. Epsom-salt är ett naturligt mineral som kan hjälpa till att minska inflammation och svullnad. Tillsätt helt enkelt 2 koppar Epsomsalt i en stor skål med varmt vatten och blötlägg fötterna i 20 minuter. Du kan göra detta 2-3 gånger per dag.
 • Motion
  Motion är ett bra sätt att bekämpa svullna fötter och ödem. Om du har ont i benen när du prommenerar kan simning vara ett bra sätt att motionera. Det är också en bra idé att vicka på tårna i några minuter varje dag för att få igång blodcirkulationen i fötterna.
 • Hydroterapi
  Det innebär att du värmer fötterna i tex ett fotbad i några minuter (3-5 min) för att sedan kyla ner fötterna i ett kallt fotbad i 30-60 sekunder. Hydroterapi kan hjälpa till att förbättra blodcirkulationen och minska inflammation.

Om de svullna fötterna beror på lymfödem kan ytterligare behandlingar vara nödvändiga, till exempel manuell lymfdränering eller lymfmassage. Prata med en läkare för att se om dessa behandlingar rekommenderas i ditt fall.

Svullna fötter som badar fotbad

Motverka svullna fötter, ödem och lymfödem med stödstrumpor

Ett av de bästa sätten att förebygga svullna fötter är att bära stödstrumpor. Detta beror på att de förbättrar cirkulationen i både ben och fötter, vilket bidrar till att minska inflammation och svullnad.

Dessutom hjälper de till att hålla musklerna i benen starka, vilket är viktigt för att förebygga problem som ödem och lymfödem.

 • Klass 1:Tillämpas vid mindre svullnad och lindrig trötthet och ömhet
 • Klass 2:Används vid svårare problem såsom lymfödem och svåra åderbråck. Ska alltid användas efter råd från läkare.

Kolla gärna in alla våra stödstrumpor i klass 1 och klass 2 för mer information.

Slutsats:

Svullna fötter och ödem kan behandlas på olika sätt, bland annat med diuretika, is, kompressionsstrumpor, smörjmedel, saltreduktion och Epsom-saltbad. Motion är också fördelaktigt, liksom hydroterapi.

Om du har kraftig svullnad bör du kontakta en läkare för att se om du behöver ytterligare behandlingar. Att bära stödstrumpor kan hjälpa till att förebygga svullna fötter och ödem.

TILLBAKA TILL STRUMPGUIDEN

Related Posts