Sök

Akryl

Akrylfiber är ett mångsidigt, syntetiskt material som är känt för sin mjukhet, värme och slitstyrka. Tack vare dess liknande egenskaper används den ofta för att efterlikna ull i stickade plagg och strumpor.

I jämförelse med ull är akrylfibrer billigare, slittåligare och kan tvättas i högre temperaturer. Dessutom håller akryl färgen bättre än exempelvis bomull. En nackdel med akrylfiber är dock att den bidrar till stora utsläpp av mikroplaster.

Akryl i strumpor

Strumpor tillverkade av akrylgarn är mjuka och sköna samtidigt som de står emot slitage. Stickade strumpor och raggsockor är sällan tillverkade i enbart akryl utan består oftast av en blandning av akryl och ull eller akryl och bomull. Det är inte ovanligt att det även ingår polyamid och elastan i dessa blandningar.

En fördel med strumpor som är tillverkade i akrylblandningar är att de är betydligt billigare än strumpor av ren bomull eller ull. Däremot har de en tendens att bli mer noppiga.

Vad är skillnaden mellan akryl och ull?

Akryl är en syntetisk fiber som härleds från fossila bränslen medan ull är en helt naturlig fiber. Även om akryl har vissa värmande egenskaper har den inte alls samma värmeisolerande egenskaper som ull.

Till skillnad från ull som kan uppplevas stickig så är akryl oftast mjuk mot huden. Däremot kan vissa tycka att akryl är obehagligare att ha på sig eftersom det inte andas på samma sätt som ull eller bomull.

Fördelar med akryl

Akryls största styrka ligger i dess prisvärdhet, slitstyrka och förmåga att bevara både färg och form. Här är en sammanfattning av de viktigaste fördelarna:

  • Billig: Akryl är billigare än naturfiber vilket innebär ett lägre slutpris för textilprodukter där hela, eller en vis del av, innehållet består av akryl.
  • Slitstark: Tål slitage väl vilket förlänger plaggets livslängd.
  • Färgbevarande: Håller sin färg och lyster mycket bra till skillnad från exempelvis bomull som bleknar med tiden.
  • Tål maskintvätt: Tål att tvättas i 40 °C till skillnad från exempelvis ull som endast klarar av handtvätt alternativt 30-gradigt handtvättsprogram.
  • Håller formen: Krymper generellt mindre än både ull och bomull och har även en förmåga att hålla formen bättre.
  • Skrynklar inte: Är generellt helt skrynkelfritt till skillnad från exempelvis bomull och viskos som gärna skrynklar.

Nackdelar med akryl

Akryl tillverkas av råolja vilket har flera negativa följder, framförallt för miljön.

Det innebär också att akrylfiber saknar naturliga fukttransporterande och andningsbara egenskaper som gör akrylfiber mindre bekväma att ha på sig under vissa förhållanden. 

  • Släpper ut mikroplaster:Vid tvätt släpper akryl ut små, små mikroplastfibrer som förorenar hav och vattendrag. Dessa sprider sig sedan till djur och fisk och vidare till oss människor vilket utgör stora hälsorisker.
  • Resurskrävande: Akrylproduktionen kräver stora mängder energi, lösningsmedel och kemikalier som leder till stora usläpp.
  • Andas inte: Släpper inte igenom luft vilket kan leda till att man känner sig instängd och klibbig.
  • Dålig på att transportera fukt: Har till skillnad från ull väldig låg förmåga att transportera bort svett från kroppen. Detta gör att man har större tendens att känna sig ofräsch och lukta illa i akrylplagg.