Sök

Bambuviskos

Bambuviskos är en lyxigt mjuk textilfiber som framställs av bambugräscellulosa. Dess luftiga, följsamma känsla och naturligt hygieniska egenskaper gör den till ett populärt val för strumpor, underkläder och andra klädesplagg.

Bambuviskosfibrer har en exceptionell andningsförmåga och svettabsorbering. Dessutom har bambuviskos temperaturreglerande egenskaper som värmer i kyla och svalkar i värme.

Eftersom bambuviskos framställs på syntetisk väg räknas det som ett syntetmaterial. Själva bambufibrerna är dock helt naturliga.

Bambuviskos i strumpor

Strumpor i bambuviskos är underbart mjuka och bekväma och många upplever dem som idealiska för känslig hud. Dessutom transporterar bambufibrerna effektivt bort fukt och svett från fötterna vilket gör bambustrumpor optimala för de som har problem med fothygienen.

Strumpor i bambuviskos håller fötterna torra och fräscha mycket längre än bomullsstrumpor som främst absorberar fukten och inte transporterar bort den lika effektivt. Bambustrumpor har även en förmåga att värma fötterna på vintern till skillnad från bomull som är dålig på att isolera värme.

Vi på Strumpbudet erbjuder strumpor i bambu i form av såväl vardags- och finstrumpor som träningsstrumpor och stödstrumpor. Våra bambustrumpor kommer bland annat från Walking, Lifewear, Thought och Supcare.

Vad är skillnaden mellan bamuviskos och viskos?

Den största skillnaden mellan bambuviskos och viskos är att det förstnämnda utvinns ur cellulosa från bambu medan vanlig viskos utvinns ur cellulosa från olika trädslag.

Är bambuviskos ett hållbart material?

Bambuviskos marknadsförs ofta som ett mer hållbart material än bomull eftersom bambugräs är både snabbväxande och antibakteriell. Detta innebär exempelvis att det sällan behöver användas bekämpningsmedel vid bambuodlingar vilket är ett stort problem i bomullsindustrin.

Det är dock viktigt att vara medveten om att bambun måste omvandlas till bambutextilier för att kunna användas i kläder. Dessa textilier utgörs oftast av bambuviskos som framställs med användnng av starka kemikalier.

Fördelar med bambuviskos

De största fördelarna med bambuviskos är kopplade till dess hygieniska egenskaper och det faktum att bambu inte kräver någon konstbevattning.

Här är en lista över bambuviskosens största fördelar:

  • Mjuk och silkig: Har en otroligt len och behaglig struktur som påminner om silke.
  • God andningsförmåga: Ger naturlig ventilation som låter huden andas och förhindrar att den blir varm, fuktig och instängd.
  • Temperaturreglerande: Hjälper till att reglera kroppstemperaturen så att du alltid håller dig bekväm oavsett väder och teperatur. Plagg tillverkade av bambuviskos lämpar sig därför perfekt året om.
  • Fukttransporterande: Absorberar och transporterar fukt flera gånger effektivare än bomull. Bambuviskos passar därför perfekt att bära i plagg som bärs närmast kroppen såsom strumpor, underkläder, träningskläder och underställ.
  • Skrynklar mindre: Tack vare att bambuviskos generellt är tätare och tyngre än vanlig viskos som skrynklar det inte lika lätt.
  • Kräver mindre vatten: Bambu odlas helt utan konstbevattning vilket medför stora vattenbesparingar i jämförelse med traditionell bomull.

Nackdelar med bambuviskos

Precis som vanlig viskos orsakar bidrar tillverkningen av bambuviskos till ett ökat utsläpp av föroreningar.

Bambuviskos har även en tendens att krympa och slits vanligtvis något snabbare än exempelvis bomull och ull.

  • Orsakar usläpp av föreoreningar: Processen att omvandla bambu till viskosfiber inolverar kemikalier som ofta leder till utsläpp av bland anat svavel och kväve. 
  • Mindre slitstark: Kan slitas ut snabbare än bomull på ytor med mycket friktion.
  • Krymper: Vanligtvis har ren bambuviskos en tendens att krympa något vid tvätt.