Sök

Elastan

Elastan, ibland även kallat Lycra eller Spandex, är en syntetisk fiber känd för sin otroliga stretchförmåga och återhämtningskapacitet. Den är extremt elastisk och återgår lätt till sin ursprungliga form även efter omfattande utsträckning.

Elastan används aldrig helt på egen hand utan blandas alltid med andra material för att ge det slutliga plagget en figurnära passform. Träningskläder, underställ, underkläder, baddräkter, åtsittande klänningar och strumpor är bara några exempel där elastan används.

Elastan i strumpor

Elastan används i stort sett i alla strumpor, med några undantag för strumpor i rent naturmaterial. Vanligtvis används enbart mellan 2-10% elastan för att göra strumporna så elastiska och formbara som möjligt.

När elastanet tillsätts i strumporna får de en förmåga att anpassa sig till olika storlekar, längder och bredder på fötterna. Detta gör att strumporna får en följsam passform vilket gör dem bekvämare att bära.

Står elastan inte med i materialinformationen för strumporna beror det med största sannolikhet på att det är varumärkesregistrerat under Lycra eller Spandex istället.

Vad är skillnaden mellan elastan och lycra?

Den enda skillnaden mellan elastan och lycra är namnet. Lycra är nämligen ett varumärke för samma syntetiska fiber.

Vad är skillnaden mellan elastan och spandex?

Spandex är, precis som Lycra, ett varumärke för elastanfibrer. Det har alltså precis samma uppbyggnad och egenskaper, men marknadsförs under sitt varumärkesnamn istället för själva fibertermen.

Fördelar med elastan

Den största fördelen med elastan är dess unika förmåga att anpassa sig efter olika former för att sedan återgå till sin ursprungliga form även efter otaliga användningar.

  • Otroligt stretchig: Kan sträckas ut upp till 700 procent och återgå till sin vanliga form utan att skadas eller missformas på något sätt.
  • Återhämtar sig snabbt: Återgår direkt till sin passform när uttöjningen upphör.
  • Lättviktig: Väger lite och tynger inte ned plagget.

Nackdelar med elastan

Liksom andra syntetfibrer är elsatan tillverkat av råolja. Detta har stor negativ inverkan både på miljön och människan.

  • Kemikalierik produktion: Tillverkningen kräver stor användning av kemikalier och fossila bränslen vilket bidrar till föroreningar och utsläpp av växthusgaser.
  • Utsläpp av mikroplaster: Släpper ifrån sig minimala mikroplaster som föreorenar miljön. Mikroplasterna sprider sig sedan vidare till människan via mat och vatten och orsakar stora hälsorisker.
  • Icke nedbrytbar: Kan inte brytas ned vilket medför långsiktig avfallsbelastning och negativ inverkan på miljön.
  • Ej värmetåligt: Tappar sin elastiska förmåga när det utsätts för hög värme. Strumpor och underkläder ska därför inte torktumlas.