Sök

MERINOULL

Merinoull är en lyxigt mjuk fiber som kommer från merinofåret. Till skillnad från många andra typer av ull är merinoull len, icke-kliande och lämplig även för känslig hud. Den är även mer elastisk än vanlig traditionell fårull.

I addition till detta har merinoull även alla fårullens övriga naturliga egenskaper. Den har exempelvis en enastående förmåga att reglera kroppstemperaturen, släppa igenom luft samt att både transportera och absorbera fukt.

Allt detta tillsammans med merinoullens mjukhet gör att den passar utmärkt att använda i plagg som ska bäras tätt intill kroppen såsom underställ och strumpor.

Merinoull i strumpor

Ett par raggsockor eller ullstrumpor är i stort sätt oumbärliga under hösten och vintern, men vissa drar sig från att använda dem på grund av att de kliar. Vi rekommenderar då att du testar ett par ullstrumpor i merinoull istället som är förvånansvärt snälla mot huden.

Här på Strumpbudet hittar du strumpor i merinoull för både herr och dam från bland annat Lifewear, Walking, Zokks och C-Sole. Vi har exempelvis merinoullstrumpor i form av stödstrumpor, träningsstrumpor, vandringsstrumpor och raggsockor.

Vad är skillnaden mellan merinoull och vanlig ull?

Den huvudsakliga skillnaden ligger i fiberns tjocklek. Merinoullfibrer är mycket tunna och fina i jämförelse med de grövre fibrerna som finns i vanlig ull. De är även slätare och inte lika "krulliga" som traditionell ull vilket gör merinoullen extra len och lätt.

Vad är mulesingfri merinoull?

Mulesing är ett smärtsamt ingrepp (ofta utan bedövning) där man skär bort hudveck runt merinofårets bakdel för att förbygga angrepp av blåflugor. Mulesingfri merinoull kommer från får som inte har behövt genomgå detta ingrepp.

Fördelar med merinoull

Merinoull har samma förmåga att isolera värme, reglera kroppstemperaturen och hålla huden torr och fräsch som vanlig ull. Utöver detta är den också extra mjuk, lättviktig och stretchig.

  • Extra skonsam: Upplevs silkesmjuk mot huden och orskar oftast inte kli eller annan hudirritation.
  • Lättviktig: Väger mindre än vanlig ull vilket gör att den känns luftigare och smidigare att bära.
  • Elastisk: Är naturligt spänstig och kan sträckas ut upp till 20% för att sedan återgå till sin ursprungliga form.

Nackdelar med merinoull

Merinoull har precis som vanlig ull en tendens att krympa vid tvätt. Detta går dock oftast att sträcka ut i vått tillstånd.

Två nackdelar som är specifika just för merinoull är att den är extra dyr samt att klippningen ibland utsätter fåren för mulesing.

  • Dyrare än traditionell fårull: Tack vare begränsad tillgång och dess eftertraktade egenskaper är merinoull ännu dyrare än den redan kostsamma traditionella fårullen.
  • Mulesing: Då merinofår har extra veckig hud är de hårdast drabbade av mulesing. Tekniken har dock förbjudits i många länder, men är fortfarande tillåten i Australien som är en stor producent av just merinoull.