Sök

Olika typer av strumpor

Är du osäker på vilken typ av strumpor som du är ute efter eller bara vill veta mer om vilka strumpor som finns att välja på? Den här guiden ger dig en snabb överblick över olika sorters strumpor och deras funktioner för att du lättare ska kunna avgöra vilka strumpor som passar bäst för just ditt behov.

Här är de strumpor som vi kommer att kika närmare på:

 • Ankelstrumpor
 • Arbetsstrumpor
 • Bambustrumpor
 • Diabetesstrumpor
 • Knästrumpor
 • Raggsockor
 • Strumpor med halkskydd
 • Strumpor med lös resår
 • Stödstrumpor
 • Träningsstrumpor
 • Tåstrumpor
 • Ullstrumpor

Ankelstrumpor

Ankelstrumpor, även kallade sneakersstrumpor, är en typ av strumpor med lågt skaft. De är framförallt populära att bära tillsammans med lågt skurna skor, som exempelvis sneakers, eftersom de inte sticker upp ovanför skorna.

Skaftet på klassiska ankelstrumpor slutar på eller precis nedanför ankeln, men det finns även varianter helt utan skaft. Några exempel på sådana skaftlösa strumpor är invisiblestrumpor och ballerinastrumpor som ger ett osynligt resultat i loafers och ballerinaskor.

Förutom att ge en diskret och välklädd look skyddar ankelstrumpor även dina fötter från skoskav som du lätt annars får om du bär skor helt utan strumpor. Eftersom ankelstrumpor främst används under vår och sommar är de oftast tillverkade i svala och tunna material såsom bomull, bambu och nylon, men de förekommer även i ull.

Olika varianter av ankelstrumpor

Invisible strumpor

Invisiblestrumpor saknar skaft och täcker endast tår, häl samt under- och ovansidan av foten vilket gör att de blir helt osynliga i de flesta skor som saknar skaft. De går dock så högt upp på foten att de blir synliga i ballerinaskor.

En nackdel med invisiblestrumpor är att de lätt glider ned i skorna eftersom de saknar skaft. Ett tips är därför att välja ett par med silikongrepp på insidan av hälen som håller strumporna på plats.

Ballerinastrumpor

Ballerinastrumpor är ännu lägre skurna än invisiblestrumpor och täcker endast tårna, hälen och undersidan av foten precis. De lämnar alltså ovansidan av foten helt bar vilket gör att de passar perfekt för att använda i ballerinaskor.

Arbetsstrumpor

Arbetsstrumpor är specialdesignade för att ge komfort och skydd under krävande arbetsförhållanden. De är vanligtvis kraftigare och mer slittåliga än vanliga strumpor och har ofta förstärkta sula, tå och häl för extra hållbarhet och dämpning.

Byggarbetsplatser, verkstäder, jordbruk samt lager och transport är några exempel på områden där arbetsstrumpor är väldigt användbara. Då arbetsförhållandena kan se lite olika ut beroende på arbete och årstid finns det arbetsstrumpor i många olika tjocklekar och material där bomull och ull är allra vanligast.

Bambustrumpor

Bambustrumpor tillverkas av bambuviskos som är ett naturligt, hygieniskt och extra skonsamt material. Tack vare de runda, lena och luftiga bambufibrerna är bambustrumpor otroligt mjuka och behagliga att ha på sig och upplevs nästintill som siden intill kroppen.
 
Bambu är även temperaturreglerande vilket innebär att bambustrumpor svalkar i värme, men värmer i kyla vilket gör att de passar lika bra att bära året om. Dessutom har bambustrumpor flera gånger mer effektiv absorptionsförmåga vilket håller fötterna torra och fräscha mycket längre än bomullsstrumpor.

Bambustrumpor rekommenderas därför om du har känslig hud, problem med fothygienen eller om du helt enkelt bara vill ha ett par riktigt sköna strumpor.

Mönstrade diabetesstrumpor i olika färger

Diabetesstrumpor

Diabetiker lider ofta av ömma, känsliga och svullna ben och fötter. Diabetesstrumpor är därför designade helt utan eller med lösare resår för att förhindra att de sitter åt för hårt kring benen. De brukar inte heller ha någon tåsöm för att undvika skav och obehag.

Då diabetiker ofta fryser om fötterna är många diabetesstrumpor både kraftigare i materialet och utrustade med mjuka och vadderade sulor som både värmer och dämpar.

Knästrumpor

Knästrumpor är ett samlingsnamn för strumpor med knähögt skaft, det vill säga ett skaft som slutar precis nedanför knäet. De kan vara tillverkade i allt från tunn nylon till kraftig ull och kan alltså se ut på många olika sätt.

Ett exempel på väldigt vanligt förekommande knästrumpor är stödstrumpor där den allra populäraste modellen är just knöhöga.

Övriga knästrumpor utan kompression är framförallt populära under vinterhalvåret då de värmer mer än vanliga strumpor. Dessutom passar de extra bra att bära i stövlar och boots.

Raggsockor

Raggsockor är kraftiga, stickade strumpor som syftar till att hålla fötterna varma i kallt väder. De är vanligtvis gjorda av ull eller en blandning av ull och syntetmaterial som exempelvis akryl eller polyamid. 

Förutom att tillföra värme har raggsockor (i ull) även en förmåga att dra åt sig fukt utan att kännas blöt. Detta gör att raggsockor passar lika bra att bära inne som ute i regn och rusk.

Strumpor med halkskydd

Strumpor med halkskydd, eller halksockor som de även kallas, är utrustade med gummigrepp på undersidan foten för att minska risken för halkolyckor.

De är framförallt populära för barn och äldre som har det svårt med balansen, men används även bland annat vid träning där man behöver bättre grepp.

Yoga och pilates är några exempel på träningsformer där strumpor med halkskydd är väldigt praktiska.

Grå strumpor med halkskydd

Strumpor med lös resår

Strumpor med lös resår är designade med en lösare mudd för att undvika att strumporna sitter åt för hårt. Detta minskar risken för obehag och ser samtidigt till att blodet kan cirkulera fritt vilket minskar risken för både svullnad och blodproppar.

Alla har fördel av att använda strumpor med lös resår, men de är extra praktiska vid diabetes. graviditet, cirkulationsproblem och känslig hud. Strumpor med lös resår finns i massvis av olika material, men är allra vanligast i bomull, bambu och ull. 

Stödstrumpor

Stödstrumpor förser benen med kompression som gör det enklare för blodet att ta sig tillbaka till hjärtat. Detta minskar risken för svullnad och värk i benen och gör även att du löper mindre risk för att drabbas av åderbråck och blodproppar.

För bästa effekt ska stödstrumpor användas regelbundet och är framförallt populära att använda i arbeten där man antingen står eller sitter ned hela dagarna.

De allra vanligaste stödstrumporna har knähögt skaft, men de finns även i flera olika varianter. Några exempel är korta stödstrumpor, stödstrumpor utan tå och stödstrumpbyxor för gravida.

Olika typer av stödstrumpor

Precis som vanliga strumpor så finns det många olika typer av stödstrumpor.
Här är en lista över de allra vanligaste varianterna:

 • Korta stödstrumpor
 • Knähöga stödstrumpor
 • Lårhöga stödstrumpor
 • Stödstrumpbyxor
 • Stödstrumpor utan tå
 • Stödstrumpor utan fot
 • Stödstrumpor för träning
Stödstrumpor för olika behov

Träningsstrumpor

Träningsstrumpor är specialdesignade för att optimera komfort och prestation under aktivitet. De andas, transporterar bort fukt, ger stöd och dämpning och kan även ha funktioner som extra stöd för fotvalvet eller reflexdetaljer för ökad synlighet.

Det finns även träningsstrumporsom är framtagna för specifika träningsformer. Några exempel på detta är cykelstrumpor, yogastrumpor och löparstrumpor.

Löparstrumpor

Löparstrumpor är en form av träningsstrumpor som är uformade för maximal prestation under löpning. De är ofta tillverkade i svala och naturliga material som bomull eller bambu alternativt extra slitstarka och snabbtorkande material såsom polyester eller polyamid.

Många löparstrumpor är dessutom designade med luftkanaler eller ventilationsnät för att förhindra att fötterna blir instängda under löpningen.

Exempel på tåstrumpor

Tåstrumpor

Tåstrumpor är uformade med en egen liten "ficka" för varje tå. Detta gör att du bibehåller hela fotens hela funktion och flexibiltet vilket ger dig bättre kontroll och balans än vanliga strumpor.

Dessutom bildas ingen friktion mellan tårna vilket minskar risken för både fotsvett och fotsvamp. Tåstrumpor är därför ett bra alternativ för de som har problem med fothygienen.

Ullstrumpor

Ullstrumpor värmer fötterna när det är kallt och stabiliserar temperaturen i värme. Dessutom har ullstrumpor en naturlig andningsförmåga, luktresistens och effektiv förmåga att transportera fukt vilket gör att fötterna hålls torra, fräscha och luktfria.

Ullstrumpor är tunnare och smidigare än raggsockor, men finns i många olika former och tjocklekar. Linerstrumpor, vandringsstrumpor och skidstrumpor är bara några exempel.