Sök

Tvättråd för
strumpor och underkläder

Strumpor och underkläder ska alltid tvättas utan sköljmedel för att behålla sin elasticitet. Av samma anledning ska de även alltid lufttorkas och aldrig torktumlas. Att tvätta strumpor och underkläder på rätt sätt är avgörande för att de ska hålla så länge som möjligt.

Alla våra strumpor har tryckta tvättråd på ettiketten som anger maxrekommendationer för temperatur, blekmedel, torktumling, strykning och kemtvätt. Du hittar även generella tvättråd för strumpor och underkläder av olika material och modeller i vår guide här nedan.

Bomull

De flesta av våra bomullsstrumpor från exempelvis Topeco, Millers Industry och Zent rekommenderas att tvättas i 40 °C som varmast. Vi har dock vissa kraftigare träningsstrumpor i bomull från Walking som tål att tvättas i 60 °C.

Har du slängt förpackningen och är osäker på vad som gäller kan du även se rekommenderade tvättråd för varje specifik strumpa på vår produktsida för produkten.

När det kommer till underkläder i bomull så kan de allra flesta modeller tvättas i 60 °C. Rekommenderad maxtemperatur står alltid angiven både på förpackningen och på ettiketten inuti underkläderna samt på produktsidan.

Bambu

Våra bambustrumpor har lite olika temperaturrekommendationer berode på varumärke.

I stort sett alla bambustrumpor från Walking och Lifewear kan maskintvättas i temperaturer upp till 60 °C. Strumpor från övriga varumärken rekommenderas att tvättas i mellan 30-40 °C. 

Vad gäller underkläder i bambu så kan alla våra bambukalsonger och bambutrosor från Lifewear och Emilia tvättas i 60 °C. Bambukalsonger från Topeco har dock en rekommenderad tvätttemperatur på maximalt 40 °C.

Nylon

Strumpor som består mestadels av nylon som exempelvis strumpbyxor tål vanligtvis att tvättas i maskin i mellan 30-40 °C i skonprogram.

Vi rekommenderar också att du använder tvättpåse för att förhindra att det går en maska under tvättningen. För ännu längre hållbarhet kan du även tvätta nylonstrumpor i handvättsprogrammet.

Våra stödstrumpor och stödstrumpbyxor i nylon från Supcare bör tvättas i max 30 °C.

Stödstrumpor

Stödstrumpor består ofta av en blandning av olika material. Rekommenderad maxtemperatur vid tvätt kan därför variera mellan olika modeller och varumärken.

Alla stödstrumpor från Zent rekommenderas att tvättas i 40 °C som mest medan våra stödstrumpor från Supcare rekommenderas att tvättas i maximalt 30 °C.

Träningsstrumpor

Precis som stödstrumpor varierar träningsstrumpor ofta i material. Många träningsstrumpor är tillverkade i bomull, bambu eller polyamid, alternativt en blandning av dem, och gärna med en liten andel elastan för bästa passform och flexibilitet.

Detta innebär att de allra flesta träningsstrumpor kan tvättas i 40 °C som minst. Våra träningsstrumpor i bambu från Lifewear tål dock att tvättas i hela 60 °C.

Ull/Ullblandning

Ullstrumpor som består av 100% ull alternativt väldigt stor andel ull bör oftast handtvättas eller köras i handtvättsprogrammet i maskin. Detta både för att bevara ullens egenskaper och för att förhindra att strumporna krymper.

Många ullstrumpor som är uppblandade med exempelvis polyamid och elastan kan dock tvättas i 30- alternativt 40-gradigt maskinprogram.

I stort sett alla våra raggsockor och ullstrumpor kan tvättas i 40 °C med undatag från våra Buddha socks, alpackastrumpor samt vissa merinoullstrumpor från Walking.

viktigt att tänka på när du ska tvätta strumpor och underkläder

1.

Följ tvättråden

Detta kan verka självklart, men följ alltid de tvättråd som står på plaggets förpackning. Tvättanvisningarna kan skilja sig mellan olika plagg även om de är tillverkade av samma typ av material så läs alltid anvisningarna noga.

2.

Använd rätt tvättmedel

Dosera tvättmedlet enligt anvisningar på tvättmedelsförpackningen. För mycket tvättmedel kan vara svårt att skölja ur kläderna samtidigt som det inte är bra för varken hud eller natur.

3.

Undvik sköljmedel

Vi vet att sköljmedel kan verka lockande med dess mjukgörande och väldoftande egenskaper, men faktum är att sköljmedlet bryter ner elasticiteten i dina strumpor och underkläder. För att hålla dina sockor, trosor och kalsonger så fina så länge som möjligt bör du därför tvätta dem utan.

4.

Torktumla ej

Likt sköljmedel förstör även torktumling elasticiteten i dina sockor och underkläder. Värmen förstör de stretchiga egenskaperna och får dina strumpor och underkläder att tappa sin passform.

5.

Välj temperatur med omsorg

Tänk på att man sparar både på energi och miljö genom att tvätta i lägre temperaturer om möjligt.

6.

Behöver du tvättpåse

Strumpor och underkläder av finare och känsligare material såsom nylon och silke tvättas helst i tvättpåse för att hållas så fina som möjligt.