Sök

Så väljer du rätt strumpstorlek

Så väljer du rätt strumpstorlek

För att välja rätt strumpstorlek kan du vanligtvis gå efter din skostorlek. Om du ligger mittemellan två storlekar rekommenderar vi generellt att gå efter storleken mindre för att strumporna inte ska bli för säckiga.

Är du fortfarande osäker har vi storleksguider som visar vilken fotlängd som vardera strumpstorlek motsvarar för dam-, herr-, baby- och barnstrumpor.

Vi tipsar även om strumpor med specialanpassad passform för exempelvis bredare anklar som gör storleken mer lämpad för olika fotformer.

Är strumpstorlek och skostorlek samma sak?

Ja, har du storlek 39 i skor så har du samma storlek på dina strumpor. Medan skor anges i exakta storlekar så delas strumpor ofta upp i samlade storlekar såsom 35-38 och 39-42.

Är det någon skillnad på storlekarna för herr- och damstrumpor?

Vanligtvis är herrstrumpor något bredare än damstrumpor. Många strumpor idag tillverkas dock i unisexmodell och har då samma passform för både män och kvinnor.

Hur vet jag om strumporna passar?

Trots att man vet vilken skostorlek man har kan det ibland att vara svårt att välja storlek på sina strumpor, inte minst om man ligger mittemellan två storlekar. Vi rekommenderar då att du mäter din fotlängd och stämmer av med vår storleksguide för att vara säker på att välja rätt storlek.

Hur mäter man sin fotlängd?

Ett enkelt sätt att mäta sin fotlängd på är att måla av fotens form på ett vanligt A4-papper och sedan måtta fotlängden på pappret. Tänk på att mäta från den längsta tån och ända ned till hälens slut.

 

Så mäter du fotlängden för att kontrollera din strumpstorlek

 

Storleksguide för dam- och herrstrumpor

Strumpstorlekar (och skostorlekar) delas in efter måttenheten Paris Point, där en enhet motsvarar 0,66 centimeter. Storleksguiden nedan visar hur många centimeter som strumpstorlekarna 34-48 rekommenderas för så att du kan kontrollera din fotlängd.

Om man ligger mittemellan två storlekar rekommenderar vi oftast att välja storleken mindre. Har man breda fötter eller lite kraftigare anklar rekommenderar vi dock att välja storleken större.

 

Storleksguide för fotlängden på dam- och herrstrumpor

 

Storleksguide för babystrumpor

Då bebisar växer i ungefär samma takt räcker det oftast att gå efter ålder när man väljer strumpstorlek. Det finns fyra olika standardstorlekar för babystrumpor som är uppdelade för olika perioder under bebisens första år i livet.

Storleksguiden nedan visar vilken ålder som de olika storlekarna för babystrumpor är rekommenderade för.

 

Storleksguide för babystrumpor

Storleksguide för barnstrumpor

Barnstrumpor finns generellt i fem olika storlekar som sträcker sig i olika intervaller mellan storlek 22-36. Detta motsvarar ett åldersspann mellan cirka 1-10 år. Efter detta brukar de flesta kunna gå över till dam- och herrstrumpor i mindre storlekar.

Storleksguiden nedan visar rekommenderad fotlängd och ålder för barnstrumpor i olika storlekar.

 Storleksguide för barnstrumpor

Finns det strumpor med olika passform?

De allra flesta strumpor har en universell och elastisk passform som ska passa så många olika fötter som möjligt. Det finns dock även specialdesignade strumpor med exempelvis extra breda fötter eller anklar för att förhindra att strumporna klämmer åt och skapar obehag.

Vilka strumpor är bäst för små fötter?

För små fötter rekommenderar vi främst att välja så elastiska strumpor som möjligt eftersom de har en förmåga att anpassa sig efter olika storlekar. Med rätt underhåll behåller de även passformen vid användning och tvätt till skillnad från exempelvis många tub- och raggsockor som ofta tappar formen snabbt.

För de minsta fötterna har vi ett mindre utbud av strumpor och stödstrumpor i 34-36. Vi rekommenderar främst våra bambustrumpor med komfortresår som har en fantastisk passform och lite bredare resår som hindrar skaftet från att åka ned. 

Vilka strumpor är bäst för stora fötter?

Vi har strumpor och stödstrumpor upp storlek 46-48 som är perfekta för större fötter. Har man stora fötter kan det ibland även vara bekvämare att välja en modell med extra bred fot eller ett lösare skaft för att förhindra att strumporna klämmer åt.

Vilka strumpor är bäst för breda fötter?

Ett vanligt problem med breda fötter är att strumporna klämmer åt för hårt. I många fall kan man gå upp en strumpstorlek för att komma undan problemet då bredden ofta äter upp den extra längden.

Fungerar inte detta finns det strumpor med extra bred fot alternativt extra tåutrymme att beställa från olika butiker online, även om det inte är jättevanligt.

Ett annat alternativ är att testa tåstrumpor. Då dessa har ett separat fack för varje tå klämmer de inte åt fötterna på samma sätt som ett par vanliga strumpor vilket avlastar breda fötter.

Vilka strumpor är bäst för breda anklar?

Är du lite kraftigare om anklarna kan strumporna ibland klämma åt för hårt runt benet även om de sitter bra på foten. I dessa fall rekommenderar vi att prova strumpor med lös resår som har samma storlek som övriga strumpor bortsett från skaftet som är lösare.

Hur väljer man rätt storlek på stödstrumpor?

Till skillnad från vanliga strumpor räcker det inte med att ha koll på skostorleken för att välja rätt storlek på stödstrumpor. Man behöver även kontrollera sitt ankel- och vadomfång för att vara säker på att få ut rätt kompression och passform.

Detta gör man genom att mäta omkretsen kring den smalaste delen av ankeln och den bredaste delen av vaden. Ska du köpa lårhöga stödstrumpor eller stödstrumpbyxor finns det även fler mått att ta hänsyn till. Alla mått du behöver ha koll på står dock alltid angivna på måttabellen för stödstrumporna.

Bilden nedan visar ett exempel på hur en måttabell för stödstrumpor kan se ut.

Måttabell för stödstrumpor

Hur väljer man rätt storlek på kompressionsstrumpor?

När du ska köpa kompressionsstrumpor, det vill säga stödstrumpor i Klass 2 och högre, behöver du ofta kontrollera fler mått utöver ditt ankel- och vadmått. Några exempel är benlängd och omfånget nedanför knäet.

Vilka mått du behöver ha koll på skiljer sig mellan olika varumärken och kompressionssklasser så glöm inte att kontrollera måttabellen för varje produkt som du köper.