Sök

Så väljer du rätt storlek på dina stödstrumpor

Så väljer du rätt storlek på dina stödstrumpor

För att välja rätt storlek på dina stödstrumpor behöver du ha koll på din skostorlek samt ditt ankel- och vadomfång. Alla stödstrumpor i Klass 1 och uppåt har sedan en tillhörande måttabell som du kan stämma av dina mått med för att försäkra dig om att stödstrumporna passar. 

När du ska köpa stödstrumpor och stödstrumpbyxor där skaftet gör över knäet behöver du även ta hänsyn till ytterligare mått såsom låromfång, benlängd, kroppslängd och vikt för att få ut rätt passform och kompression.

Även stödstrumpor i Klass 2 och uppåt, eller så kallade kompressionsstrumpor, har fler mått att ta hänsyn till. Alla avgörande mått står dock alltid angivna i stödstrumpans måttabell på produktsidan.

Hur mäter man benen för stödstrumpor?

Det enda du behöver för att ta reda på dina benmått för stödstrumpor är ett måttband. För att ta reda på ditt ankelomfång mäter du runt ankeln där den är som smalast. För vad- och låromfång mäter du istället där du är som bredast.

Bilden nedan visar hur du måttar benen för att välja rätt storlek på dina stödstrumpor.

 

Beskrivning av hur man mäter benen för att välja rätt storlek på stödstrumpor

 

Tänk på det här när du måttar benen:

  • Måtten ska tas direkt på morgonen innan benen har hunnit svullna upp. Annars riskerar du att få ut gel passform på strumporna.
  • Måttbandet inte ska spännas åt, utan det ska endast omfamna benet precis.
  • Skriva ned alla dina mått så att du enkelt kan jämföra dem med måttabellen för stödstrumporna när det är köpdags.

Behöver man mäta fötterna när man ska köpa stödstrumpor?

Då de flesta stödstrumpor har rekommenderade skostorlekar i sina måttabeller behöver du oftast inte mäta dina fötter. Är du ändå osäker eller ligger mittemellan storlekar kan det dock vara bra att mäta dem för säkerhets skull. Detta kan även vara praktiskt när du ska välja storlek för vanliga strumpor.

Europeiska skostorlekar mäts i måttenheten "paris points" som motsvarar två tredjedelar av en centimeter, det vill säga 6,6 millimeter. Om rekommenderad skostorlek för ett par stödstrumpor är 37-39 motsvarar detta alltså cirka 23,6-25 centimeter.

Tabellen nedan visar rekommenderad fotlängd för fotstorlekarna 36-45.

 

Storleksguide för fotlängden på stödstrumpor

Hur läser man av måttabellen för stödstrumpor?

Storleken för stödstrumpor från exempelvis Supcare och anges i skostorlekar i olika intervaller såsom exempelvis 37-39 och 40-42. Måttabellen visar sedan vilka ankel- och vadmått samt andra relaterade mått som gäller för respektive fotstorlek.

För andra märken såsom Mabs och Lifewear anges storlekarna i vanliga klädstorlekar såsom S, M och L. Måttabellen visar då även rekommenderad skostorlek för vardera storlek.

Exemplet nedan visar hur du kontrollerar måttabellen för skostorlek 40 samt ankel- och vadomfång på 21,5 respektive 35,5 centimeter. Enligt exemplet stämmer alla mått överens med storlek 40-42.

Exempel på hur man läser av måttabellen för stödstrumpor

 

Tänk på att måtten för stödstrumpor kan skilja sig åt mellan olika varumärken och mellan olika typer av stödstrumpor. Stödstrumpor för träning har exempelvis inte alltid samma rekommenderade mått som vanliga stödstrumpor i bomull. Var därför noga med att kontrollera måttabellen för varje par som du köper.

Här på Strumpbudet hittar du alltid tillhörande måttabell bland produktbilderna på varje produktsida. Det finns även en kortare storleksguide vid vardera produktbeskrivning.

 

Måttabell för knähöga stödstrumpor från Supcare (Klass 1)

Måttabell för knähöga stödstrumpor i klass 1 (Supcare)

 

Knähöga stödstrumpor från Supcare finns i skostorlekarna 34-36, 37-39, 40-42, 43-45 samt 46-48. Den minsta skostorleken har de minst rekommenderade ankel- och vadmåtten som sträcker sig mellan 17-22 respektive 26-38 centimeter medan den största skostorleken erbjuder de allra mest generösa måtten mellan 25-30 respektive 34-46 centimeter.

För dig som behöver extra omfång kring anklar och vader, men inte kräver större storlek på fötterna finns det istället stödstrumpor med breda vader.

 

Måttabell för stödstrumpor med bred vad från Supcare (Klass 1)

Måttabell för breda stödstrumpor från Supcare

Supcares breda stödstrumpor erbjuder samma generösa mått som storlek 46-48 hos deras "normalstora" modeller, men med mindre fotstorlek (37-39 eller 40-42).
För vader med större omkrets än 46 centimeter rekommenderar vi istället våra extra breda stödstrumpor från Jsocks.

 

Måttabell för stödstrumpor med bred vad från Jsocks (Klass 1)

Måttabell för stödstrumpor för extra breda vader (Jsocks)

 

Våra extra breda stödstrumpor från Jsocks finns i tre olika storlekar (S/37-39, M/40-42 samt L/43-45) och har ett vadomfång som sträcker sig hela vägen till 52 centimeter för den minsta storleken och 55 centimeter för den största. 

 

Måttabell för flygstrumpor och stödstrumpor för träning från Supcare (Klass 1)

Måttabell för flygstrumpor och stödstrumpor för träning (Supcare)

Supcares stödstrumpor för träning finns endast i tre olika storleksintervaller istället för fem. Deras rekommenderade mått skiljer sig därför från deras övriga knähöga modeller.

Det finns en damstorlek (35-39) samt två herrstorlekar (39-43 och 43-47) att välja på. Damstorleken har ett rekommenderat ankel- och vadmått mellan 21,5-26,5 respektive 33-39 centimeter medan den största herrstorleken sträcker sig mellan 25,5-30,5 centimeter i ankelomkrets och 38-44 centimeter i omkrets kring vaden.

 

Måttabell för lårhöga stödstrumpor/stödstrumpbyxor från Supcare (Klass 1)

Måttabell för lårhöga stödstrumpor och stödstrumpbyxor i Klass 1 (Supcare)

 

När det kommer till våra lårhöga stödstrumpor (stay ups) och stödstrumpbyxor från Supcare så sorteras de i storlekar mellan S-XXL.

För vardera storlek står det angivet rekommenderad vikt, kroppslängd, skostorlek, ankel-, vad-, och låromfång samt benlängd. För att ta reda på din benlängd mäter du från strax nedanför rumpan och ned till golvet.

 

Hur mäter man benen för kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor är ett samlingsord för medicinska stödstrumpor, det vill säga stödstrumpor i Klass 2 och uppåt. Dessa mäts på samma sätt som ett par stödstrumpor, men då kompressionen är högre är vikten av rätt mått extra viktig.

Då passformen för kompressionsstrumpor är högst avgörande för att du ska få bästa effekt (och undvika eventuella bieffekter) finns det fler mått att förhålla sig till. Exakt vilka mått som gäller kan skilja sig åt mellan olika varumärken, men benlängd och omfång nedanför knäet är några ytterligare mått som förekommer.

Generellt gäller också att det blir fler mått att förhålla sig till ju högre upp i klasserna man kommer. Kompressionsstrumpor av Klass 3 brukar exempelvis ha fler rekommenderade mått än kompressionsstrumpor i Klass 2.

 

Hur läser man av måttabellen för kompressionsstrumpor?

Till skillnad från stödstrumpor så anges kompressionsstrumpor sällan i skostorlekar, istället fördelas de i standardstorlekar mellan exempelvis S-XXL eller i nummerstorlekar som anges i romerska siffror.

Bortsett från detta läses måttabellen för kompressionsstrumpor av på samma sätt som för stödstrumpor. En skillnad är dock att måttabellen för kompressionsstrumpor sällan brukar ange skostorleken för strumporna. I vissa fall står istället rekommenderad fotlängd angiven och i övriga anges fotstorleken inte alls.

 

Måttabell för Stödstrumpor i klass 2 från Supcare (Kompressionsstrumpor)

 Måttabell för kompressionsstrumpor i klass 2 (Supcare)

Våra kompressionsstrumpor från Supcare finns i totalt fem olika storlekar. För knähöga kompressionsstrumpor behöver du kontrollera ditt ankel- och vadomfång samt omkretsen precis nedanför knäskålen.

Det finns ingen angiven skostorlek för de olika storlekarna hos Supcares kompressionsstrumpor. Foten är däremot relativt stretchig och anpassar sig bra efter olika fötter.

 

Hur tar man på sig stödstrumpor?

Stödstrumpor upp till klass 1 är i regel fortfarande relativt stretchiga. Att ta på sig stödstrumpor är därför lättare än vad många tror.

Här är en enkel guide för hur du tar på dig stödstrumpor på bästa sätt:

1. Vänd skaftet ut och in genom att dra det nedåt samtidigt som du håller tag i insidan av foten med andra handen. 

2. För sedan in foten i "fickan" som du har bildat och se till att tå och häl hamnar på rätt plats.

3. Dra upp skaftet längs benet och placera strumpans mudd precis nedanför knäskålen.

4. Släta sedan ut eventuella veck och kontrollera ännu en gång att tå och häl sitter korrekt.

Hur tar man på sig kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor har högre kompression än stödstrumpor och är därmed stummare. De upplevs därför ofta svårare att få på än stödstrumpor.

Om man inte klarar av att få på sig kompressionsstrumporna finns det så kallade strumppådragare som gör det enklare att trä på dem. Man placerar då strumporna över en typ av ställning som sträcker ut skaftet så att man enkelt kan placera ben och fot i strumpan.