Sök

Förebygg åderbråck och spindelvener
med stödstrumpor

Åderbråck och spindelvener orsakas av försvagade venklaffar eller uttöjda väggar i blodådrorna. Spindelvener visar sig i form av ytliga tunna vener i rött eller blått, men går inte att känna från utsidan. Åderbråck är däremot tydligt utbuktande och knöliga och är både större och mer synliga.

Genom att använda stödstrumpor stimulerar man blodcirkulationen och ser till att ådrorna inte utsätts för ett för högt tryck. På så sätt minskar risken för att drabbas av åderbråck och spindelvener om man bär stödstrumpor regelbundet.

Vad är skillnaden på åderbråck och  spindelvener?

Åderbråck är tydligt synliga och orsakar större kosmetiska problem än spindelvener. De kan även leda till andra besvär som svullnad, klåda och värk. Spindelvener gör däremot inte ont utan lämnar endast ett synligt spindelsvävsliknande mönster efter sig.

Även om spindelvener inte orsakar svullnad eller värk kan de av kosmetiska skäl vara psykiskt besvärande för de som drabbas, precis som vid åderbråck. 

Spindelvener brukar uppstå på begränsade områden på några centimeter medan åderbråck kan bli relativt långa. Ådebråck kan bildas över hela fötterna och benen och kan vid graviditet även drabba underlivet. Spindelvenerna bildas främst vid knäveck, fötter och lår.

Vad orsakar åderbråck och spindelvener?

Friska vener har venklaffar som hjälper till att transportera blodet tillbaka till hjärtat. Venklaffarna hindrar blodet från att rinna tillbaka och ansamlas i benen. 

När venerna utsätts för en för hög belastning kan klaffarna försvagas vilket orsakar venös insufficiens, det vill säga att venerna inte fungerar som de ska. Detta i sin tur leder ofta till åderbråck.

Här är en listan på orsaker till att åderbråck och spindelvener bildas:

  • Ålder: Venklaffarna försvagas naturligt med åldern.
  • Graviditet: Hormonförändringar och ökad blodvolym under graviditeten sätter en ökad belastning på venerna. Gravida uppmanas därför ofta att bära stödstrumpor under graviditeten.
  • Genetik: Man löper högre risk av att drabbas om man har åderbråck i släkten.
  • Långa stillasittande/stående perioder: Begränsad aktivitet saktar ned blodcirkulationen och sätter ett högre tryck på venerna i benen.

Hur förebygger stödstrumpor åderbråck och spindelvener?

Stödstrumpor stimulerar blodcirkulationen i benen vilket underlättar venklaffarnas arbete även när musklerna inte arbetar. Detta förhindrar för stora ansamlingar av blod i benen vilket minskar risken för att drabbas av åderbråck och spindelvener.

Det är dock viktigt att observera att man behöver använda stödstrumpor regelbundet för att de ska värka i förebyggande syfte. För allra bästa resultat ska de sättas på med en gång på morgonen och användas under hela dagen, varje dag. 

Om du ska använda stödstrumpor för att förebygga åderbråck, venös insufficiens, ödem eller andra besvär bör du köpa stödstrumpor i klass 1. Dessa är anpassade för att användas innan men drabbats av medicinska problem.

Hjälper stödstrumpor mot befintliga åderbråck och spindelvener?

Att använda stödstrumpor kan inte bota åderbråck eller spindelvener, men det bromsar utvecklingen av dem. Om du redan har drabbats av åderbråck rekommenderas oftast att använda kompressionsstrumpor, det vill säga stödstrumpor av klass 2 eller högre.

Kompressionsstrumpor har högre kompression vilket behövs för att ge blodet en extra knuff när venerna redan är försvagade och uttöjda. Du bör dock alltid rådfråga din läkare innan du använder kompressionsstrumpor då detta är en medicinsk produkt.