Sök

Venös insufficiens - Därför bör du
använda stödstrumpor

Venös insufficiens är en defekt i venerna som uppstår när venklaffarna inte fungerar som de ska. Venklaffarnas uppgift är hindra blodet från att ansamlas i benen och om klaffarna försvagas blir det svårare för blodet att arbeta sig uppåt och tillbaka till hjärtat. Detta kallas för venös insufficiens.

För att minska risken att drabbas av venös insufficiens bör man använda stödstrumpor regelbundet, speciellt om man står upp eller sitter still under långa perioder. Detta stimulerar blodflödet även när dina benmuskler är avslappnade och håller venerna aktiva.

Vad orsakar venös insufficiens?

Venös insufficiens uppstår när blodcirkulationen inte fungerar som den ska. Detta kan hända av många olika anledningar. Orsaken kan exempelvis vara naturlig och uppstå på grund av ålderdom, men kan också bero på andra faktorer såsom övervikt, rökning och brist på rörelse.

Här är en lista över de största orsakerna till venös insufficiens:

  • Ålder: Venerna blir naturligt mindre funktionella med åldern. Äldre rekommenderas därför ofta att bära stödstrumpor som stimulerar blodflödet i benen.
  • Tidigare blodproppar: De som drabbats av en blodpropp i benet löper ökad risk för att drabbas av venös insufficiens.
  • Övervikt: Medför ett ökat tryck på benens vener som kan medföra att venklaffarna försvagas.
  • Rökning: Försämrar blodcirkulationen och drar ihop blödkärlen vilket gör att blodtrycket höjs.
  • Graviditet: Ökad belastning på venerna som gör det svårare för dem att arbeta.
  • Långa stillasittande/stående perioder: När musklerna slappnar av triggas inte venerna till att arbeta vilket kan medföra förslappade venklaffar.

Symptom på venös insufficiens

Venös insufficiens kan vissa sig på olika sätt. De vanligaste symptomen är dock ödem (svullnad) och värk i benen.

Då venös insufficiens orsakar blodcirkulationen att sakta ned uppstår ofta svullnad i benen. Denna i sin tur leder ofta även till att man känner sig tung och trött i benen samt att det ömmar i dem när man rör på sig.

I vissa fall kan man även drabbas av klåda och eksem över vissa områden på benen. Ibland kan de drabbade områdena även bli torra, missfärgade eller förhårdnade.

Hur förebygger stödstrumpor venös insufficiens?

Att använda stödstrumpor regelbundet förebygger risken att drabbas av venös insufficiens eftersom det ser till att blodet rör sig i rätt riktning, även när du inte är aktiv. Blodet hinner alltså inte ansamlas i benen och orsaka för hög press på dina vener.

För allra bästa resultat bör stödstrumpor användas dagligen, speciellt om du har ett arbete där benen hålls i ett och samma läge under långa perioder. De som arbetar inom kontor, lager, sjukvård och butik är några exempel på de som kan minska risken för venös insufficiens genom att använda stödstrumpor.

När du ska beställa stödstrumpor är det allra bäst att köpa minst två par så att du har ett par att varva med. Stödstrumpor bör som sagt användas varje dag och måste tvättas mellan användningarna för att behålla sin kvalitet och funktion.

Hjälper stödstrumpor om man redan drabbats av venös insufficiens?

Ja, stödstrumpor kan hjälpa mot venös insufficiens om den inte har hunnit bli kronisk. Vid kronisk venös insufficiens kan användning av stödstrumpor endast bromsa utvecklingen av problemen och minska risken för att de förvärras.

Vad händer om man inte behandlar venös insufficiens?

Om man inte förebygger eller behandlar venös insufficiens i tid ökar risken för att drabbas av allvarligare venösa problem såsom åderbråck, bensår och blodproppar:

  • Åderbråck: Knöliga, utbuktande vener som orsakas av utvidgning i venerna. Åderbråck är vanligast bland äldre, men drabbar öven yngre kvinnor och män.
  • Bensår: Ett sår på underbenet som inte har läkt inom loppet av sex veckor. Bensår behandlas ofta med kompressionslindning.
  • Tromboflebit: Små blodproppar som bildas i ytliga vener, ofta i benen.
  • Djup ventrombos: En allvarligare blodropp som bildas i djupare vener och som i värsta fall kan lossna och fastna i lungorna. Man kan förebygga trombosbildning genom att använda stödstrumpor.