Sök

Polyamid

Polyamid, även känt under varumärkesnamnet nylon, är en stark och elastisk syntetfiber. Den är framförallt popuär för sin exceptionella hållbarhet, formbarhet och vattenavvisande förmåga. 

Tack vare sina många funktionella egenskaper används polyamid frekvent i både tränings- och funktionskläder. Polyamid ingår även i stora delar av de materialblandningar som förekommer bland strumpor idag.

Polyamid i strumpor

Strumpor består oftast mestadels av bomull, bambuviskos eller ull, men blandas ofta upp med polyamid och elastan. Polyamiden gör strumporna extra tåliga mot vardagligt slitage och ser till att strumporna håller både färgen och formen bättre.

Polyamid förekommer i alla olika typer av strumpor såsom bambustrumpor, raggsockor, stödstrumpor och träningsstrumpor. Hur stor andel kan dock variera kraftigt mellan allt från cirka 10-95% varav de strumpor med allra störst andel polyamid ofta är träningsstrumpor.

Observera att vissa propdukter kan ha "nylon" angivet i sin materialbeskrivning vilket är samma sak som polyamid.

Vad skillnaden mellan polyamid och nylon?

Den enda skillnaden mellan nylon och polyamid är namnet. Nylon är ett varumärkesnamn för en typ av polyamid som mycket tack vare nylonstrumpan blivit en synonym term för polyamidfibrer.

Vad är skillnaden mellan polyamid och polyester?

På grund av likheterna i namnet blandas polyamid ibland ihop med polyester. Polyamid är generellt stretchigare och tåligare än polyester (även om polyester också är en tålig syntetfiber).

Både polyamid och polyester är dock både skrynkelfria och väldigt snabbtorkande.

Fördelar med polyamid

Polyamid används främst för att stärka andra material och förekommer sällan i egen form i klädindustrin. Dess största fördelar är bland annat att stärka olika materials hållbarhet, färgbeständighet, formbarhet och torkningsförmåga.

  • Mycket slitstark: En av de mest slittåliga syntetfibrerna som finns. Används och adderas i textilier för att förlänga dess livslängd och förstärka tåligheten.
  • Färgbeständig: Behåller färgen mycket bra även efter mycket användning och tvätt och bleknar inte.
  • Håller formen: krymper väldigt sällan och blir inte missformad. Den används därför ofta exempelvis i bomullsplagg som annars har lätt för att tappa formen.
  • Skrynklar ej: Håller sig slät och fin även efter tvätt och behöver inte strykas.
  • Elastisk: Mycket töjbar fiber vilket gör den väldigt användbar i textilier som behöver ha en anpassningsbar och figurnära passform såsom strumpor, underkläder och träningskläder.
  • Snabbtorkande: Torkar mycket snabbt efter tvätt. Detta är också mycket tacksamt under aktivitet.

Nackdelar med polyamid

De största nackdelarna med polyamid är, precis som med andra syntetfibrer, dess negativa påverkan på miljön då den framställs av råolja.

  • Utsläpp av mikroplaster: Precis som akryl och polyester så släpper polyamid ifrån sig minimala mikroplaster som läcker ut naturen. Dessa sprider sig bland annat vidare till fisken i våra vatten och sedan vidare till oss människor via både mat och dryck.
  • Starka kemikalier: För att omvandla oljan till polyamidfibrer krävs starka kemikalier som är skadliga både för naturen och för de som tillverkar dem.
  • Kan noppa: Har en tendens att noppa när den utsätts för friktion. Detta innebär exempelvis att strumpor kan noppa vid hälen på grund av friktionen i skorna.