Sök

Polyester

Polyester är en vanligt förekommande syntetfiber som är slitstark, fukttransporterande och snabbtorkande. Den är också väldigt lättskött och skrynklar inte lika lätt som exempelvis bomull eller viskos.

Tack vare sin slitstyrka och snabbtorkande förmåga används polyester ofta i badkläder och träningskläder. Den används även frekvent i tunna blusar samt som blandmaterial i strumpor för att hjälpa dem hålla formen bättre.

Polyester i strumpor

I strumpor blandas polyester ofta med andra fibrer som bomull eller ull för ökad styrka och funktion. Polyester gör att strumporna tål mer slitage, behåller sin form och har bättre förmåga att hantera fukt.

Strumpor i bomull, ull och bambuviskos som är avsedda för vardagligt bruk är vanligtvis uppblandade med förhållandevis små andelar polyester. Det finns dock även vardagsstrumpor som är tillverkade i nästan enbart polyester för att efterlikna bomullstrumpor till utseendet.

Precis som den liknande syntetfibern polyamid, används polyester ofta i stora andelar i strumpor och stödstrumpor avsedda för träning. Detta eftersom dess fukttransporterande egenskaper effektivt för bort svett från fötterna vid fysisk aktivitet.

Vad är skillnaden mellan polyester och polyamid?

Polyester är mer fukttransporterande än polyamid, men är inte lika elastisk. Den är heller inte riktigt lika slitstark även om det inte är långt ifrån.

Både polyester och polyamid är väldigt snabbtorkande fibrer. Polyester har dock en tendens att torka snabbast.

Fördelar med polyester

Polyester är den vanligast förekommande syntetfibern i textilier och det är inte konstigt. Den är nämligen inte bara väldigt billig utan är också slitstark och lättskött.

 • Slitstark: Mycket tålig syntetfiber med lång hållbarhet.
 • Torkar snabbt: Absorberar inte fukt och torkar därför väldigt snabbt både under aktivitet och efter tvätt.
 • Fukttransporterande: För bort fukt och svett från huden för ökad komfort.
 • Billig: Otroligt billig textilfiber vilket gör produkter i polyester eller polyesterblandningar billigare än produkter i rent naturmaterial.
 • Skrynkeltålig: Tacksam fiber i kläder som ska packas ned då den sällan skrynklar.
 • Behåller formen: Krymper sällan och hindrar textilierna från att bli missformade.

Nackdelar med polyester

Precis som med alla syntetfibrer så är polyesterns största nackdel dess negativa inverkan på miljön. Utsläpp av mikroplaster, användning av kemikalier och utsläpp av växthusgaser skadar både människan och miljön.

 • Utsläpp av mikroplast: Släpper ifrån sig minimala mikroplaster som sprids i naturen, framförallt via tvätt. Mikroplasterna förorenar då hav och vattendrag och sprider sig vidare till oss människor via mat och vatten.
 • Resurskrävande: Produktionen av polyester kräver väldigt mycket energi vilket leder till enorma mängder av växthusgasutsläpp.
 • Starka kemikalier: Tillverkas med hjälp av mycket skadliga kemikalier som i stora mängder är cancerframkallande. De riskerar också att läcka ut och skada naturen under produktion.
 • Ej nedbrytbar: Framställs av råolja och kan inte brytas ned i naturen.
 • Kan noppa: Har en förmåga att noppa, framförallt när det blandats med andra material.