Sök

Stödstrumpor utan tå - Varför välja tålösa stödstrumpor?

Stödstrumpor utan tå - Varför välja tålösa stödstrumpor?

Stödstrumpor utan tå, eller tålösa stödstrumpor, är designade för att ge kompression och ben till både ben och fötter, precis som vanliga stödstrumpor. Skillnaden är att de är helt öppna framme vid tårna. Detta gör att de är enklare att trä på och av samtidigt som de ger dig full rörelsefrihet i tårna. Dessutom luftar de tårna vilket är extra uppskattat när det är varmt, men också om du ofta upplever problem med fothygienen.

Tålösa stödstrumpor kommer utan tvekan med mängder av fördelar, men när ska man använda dem och finns det några nackdelar med dem? Vi tittar närmare på allt du behöver veta om stödstrumpor utan tå och om det är rätt val för dig!

Vad är skillnaden mellan stödstrumpor med och utan tå?

Den största skillnaden mellan tålösa stödstrumpor och de med tå är att tåboxen, det vill säga partiet som täcker tårna, saknas. Tåboxen bidrar inte med någon större kompression utan fungerar mer som ett skydd för tårna. Till skillnad från stödstrumpor utan fot ger därför tålösa stödstrumpor i princip samma kompression som de med tår.  


Den öppna tån låter tårna andas och förhindrar den där instängda känslan man lätt får i vanliga stödstrumpor och strumpor. De är också användbara för dem som upplever tå- eller nagelproblem, som till exempel svampinfektioner eller hallux valgus (snedställda stortår) då vanliga stödstrumpor kan förvärra dessa problem.

Infografik som visar skillnaden mellan stödstrumpor med och utan tå

Vad är fördelarna med stödstrumpor utan tå?

Stödstrumpor utan tå begränsar inte rörligheten och klämmer inte ihop tårna vilket många med breda fötter kan uppleva som ett problem med vanliga stödstrumpor. Dessutom har stödstrumpor utan tå ingen tåsöm som skaver och kan till och med användas tillsammans med flipflops när man behöver lufta fötterna på sommaren.


Här är en lista över alla fördelar med stödstrumpor med öppen tå i jämförelse med stödstrumpor med tå:


 • Lättare att ta på och av: Den öppna tån gör det betydligt enklare att trä på strumporna på foten då hålet framme vid tårna ger ett extra grepp att hålla tag i.
 • Svalare: Svalkar och luftar tårna och minskar risken för fotsvett och andra hygienproblem.
 • Bra för fothälsan: Eftersom tårna hålls fria minskar risken för fotsvett och fotsvamp, men även andra fotrelaterade problem som nageltrång, hallux valgus eller hammartå.
 • Saknar tåsöm: Tålösa stödstrumpor har ingen tåsöm som kan skava över tårna vilket annars kan vara ett problem för de med lättirriterad hud.
 • Kan användas med flipflops: Stödstrumpor utan tå är inte så bekväma att bära med skor, men kan fördel bäras med flipflops. Detta är extra tacksamt om du har sår eller av andra anledningar behöver hålla tårna luftade när du beger dig ut. 
 • Vad är fördelarna med vanliga stödstrumpor?

  Vanliga stödstrumpor ger ett skydd för tårna vilket gör dem skönare att bära i vanliga skor till skillnad från de utan tå som lätt orsakar skav. Dessutom är stödstrumpor med tå lättare att få tag på. 


  Här är en lista över alla fördelar med stödstrumpor med tå i jämförelse med tålösa stödstrumpor:

  • Finns i ett större utbud: Vanliga stödstrumpor finns i stort sett alla mönster och färger du kan tänka dig medan stödstrumpor utan tå endast finns i ett begränsat urval. 
  • Bekvämare att bära i skor: Precis som vanliga strumpor ger stödstrumpor med tå ett välbehövligt skydd för tårna och minskar risken för skoskav som annars lätt uppstår på grund av friktionen mellan tå och sko.
  • Värmer mer: Stödstrumpor med tår värmer mer och är fördelaktiga året om medan tålösa stödstrumpor kan bli kalla att gå omkring med under vintertid.

  Finns det olika typer av stödstrumpor utan tå?

  Det finns en mängd olika typer av stödstrumpor utan tå tillgängliga på marknaden, inklusive men inte begränsat till korta stödstrumpor, knähöga stödstrumpor, lårhöga stödstrumpor och stödstrumpbyxor. Många flygstrumpor, det vill säga stödstrumpor som är utformade för att användas under långflyg, är dessutom designade utan tå för bästa komfort.


  Här är en lista över de vanligaste stödstrumporna utan tå:

  • Korta stödstrumpor utan tå
  • Knähöga stödstrumpor utan tå
  • Lårhöga stödstrumpor utan tå
  • Stödstrumpbyxor utan tå
  • Flygstrumpor
  • Stödstrumpor utan tå och häl

  Korta stödstrumpor utan tå

  Korta stödstrumpor utan tå går endast upp till ankeln eller till början av vaden. Eftersom de inte täcker så mycket av benen ger de inte lika mycket kompression, men är desto skönare att bära när det är varmt. Korta stödstrumpor utan fot är även särskilt populära att använda när man tränar.


  Knähöga stödstrumpor utan tå

  Precis som med vanliga stödstrumpor så är det knähöga skaftet populärast även för stödstrumpor utan tå. Dessa finns därför i störst urval när det kommer till material, färger och mönster, även om det inte kommer i närheten av utbudet som finns att välja på för stödstrumpor med tå. Knähöga stödstrumpor utan tå kan användas både i förebyggande och medicinskt syfte och är allra vanligast i klass 1, 2 och 3.


  Lårhöga stödstrumpor utan tå

  Lårhöga stödstrumpor utan tå sträcker sig hela vägen upp till låret och erbjuder kompression för både underben och lår. Dessa strumpor är extra fördelaktiga för dem med svårare cirkulationsproblem och används ofta i medicinskt syfte. De lårhöga stödstrumporna utan tå är därför allra vanligast i kompressionsklass 2 och högre.


  Stödstrumpbyxor utan tå

  Stödstrumpbyxor utan tå förser hela benet med kompression vilket ger extra extra stimulering för blodcirkulationen. Precis som de lårhöga stödstrumporna används dessa främst vid medicinskt bruk och förekommer sällan i klass 1. 

  Flygstrumpor

  Flygstrumpor utan tå är speciellt designade för att användas under flygresor för att bland annat förhindra svullnad djup ventrombos (DVT), en allvarlig tillstånd som kan uppstå när en blodpropp bildas i en av de djupa venerna i kroppen, oftast i benen. Dessa stödstrumpor är ofta tunnare än de som används till vardags för att vara så behagliga att flyga med som möjligt.

  Stödstrumpor utan tå och häl

  För de som söker maximal komfort och flexibilitet kan stödstrumpor utan tå och häl vara ett utmärkt alternativ. Dessa strumpor lämnar dessutom både tårna och hälen öppna vilket är bra för de som behöver lufta huden vid exempelvis olika typer av fotproblematik.


  Var kan man köpa stödstrumpor utan tå?

  Vi på Strumpbudet erbjuder både enfärgade och mönstrade stödstrumpor med öppen tå i både herr- och damstorlek. Stödstrumpor utan tå går även att köpa hos de flesta apotek och butiker som säljer stödstrumpor och ortopediska produkter. Oftast finns det inte så många olika sorter att välja på, men det är större chans att hitta ett bredare utbud hos onlinebutikerna. 


  Här är en lista över olika butiker där du kan köpa stödstrumpor med öppen tå:

 • Apotea: Erbjuder ett par naturfärgade stödstrumpor (i bomull) utan tå från Mabs i klass 1.
 • Strumpbudet: Erbjuder både enfärgade och mönstrade stödstrumpor utan tå från Supcare i olika material och storlekar.
 • Vårdväskan: Säljer ett par svarta stödstrumpor med öppen tå i bomull från sitt eget varumärke.
 • Strumplandet: Erbjuder ett par stödstrumpor från Mabs i bomull med öppen tå.
 • Minfot: Har ett mindre utbud av tålösa modeller från Supcare, Mabs och OS1ST. 
 • Mediconline: Säljer både stödstrumpor och stödstrumpbyxor utan tå i flera olika färger och mönster från bland annat Swedish supporters, RelaxSan och Supcare.

 • Vilka varumärken är bäst för stödstrumpor utan tå?

  Vill du ha så mycket valmöjligheter som möjligt är Supcare det bästa varumärket för stödstrumpor utan tå. De har, vad vi har stött på, det största urvalet när det kommer till allt från färger, mönster, material, mått och storlekar.


  Supcare erbjuder tålösa stöd- och kompressionsstrumpor i flera färger och mönster både för kvinnor och män i en stor variation av material såsom bomull, bambu, nylon/polyamid och mikrofiber. Dessutom erbjuder de stödstrumpor med öppen tå med extra breda vadmått för kvinnor med lite större ben.


  Andra varumärken som säljer stöd- och kompressionsstrumpor utan tå är bland annat Mabs, Jobst och Medi. 


  När ska man använda stödstrumpor utan tå?

  Som med alla stödstrumpor bör stödstrumpor utan tå användas dagligen för att ge bästa effekt, men du kan självklart variera dem med andra modeller om du önskar. Stödstrumpor utan tå är ett bra alternativ för dig som är äldre eller har problem med ömmande leder som gör det svårare att klä på dig stödstrumpor i vanliga fall. I vissa fall kan de även behöva kombineras med en strumppådragare för att underlätta ytterligare.


  Har du problem med fothygienen eller har breda fötter eller långa tår som blir ihopklämda i vanliga stödstrumpor kan tålösa modeller vara riktiga räddare i nöden. Ligger du i riskzonen för att drabbas av hallux valgus eller hammartå kan du med fördel använda stödstrumpor med öppen tå i förebyggande syfte.

  Är stödstrumpor utan tå bra om du har breda fötter?

  Genom att använda stödstrumpor utan tå när du har breda fötter ökar du inte bara komforten utan du minskar även risken för att fötter och tår deformeras. Har du breda fötter är risken nämligen stor för att både skor och strumpor klämmer åt för hårt framme vid tårna vilket kan leda till svåra fotproblem. Snedvridna tår, så kallade hallux valgus är, är ett av de vanligaste komplikationerna av att bära för små skor och strumpor.

  Kan man använda stödstrumpor med öppen tå med hallux valgus?

  Stödstrumpor med öppen tå bildar inget tryck och friktion mot stortån vilket minimerar riskerna för att förvärra hallux valgus. De är också ett bra hjälpmedel för dig som vill förebygga snedvridna tår. Har du redan drabbats av hallux valgus eller upplever att dina vanliga stödstrumpor gör att dina tår kläms ihop på ett obehagligt sätt kan alltså stödstrumpor utan tå vara ett bra alternativ.

   

  Kan man använda stödstrumpor utan tå om man har hammartå?

  Hammartå betyder att en av tårna bredvid stortån är krökt vilket ofta orsakas av att man burit för trånga skor eller strumpor. Om du lider av hammartå kan du därför både minska obehag och minska risken för att problemet förvärras genom att använda stödstrumpor med öppen tå.

   

  Är tån bredvid stortån längre är risken för att drabbas av hammartå extra stor eftersom det lätt blir att den trycks ihop av framdelen på strumpan eller skon. Många föredrar därför att bära stödstrumpor utan tå för att hålla tårna fria och minska risken för obehag.

  Vad är skillnaden mellan stödstrumpor utan tå och utan fot?

  Medan stödstrumpor utan tå endast saknar tåpartiet så saknar fotlösa stödstrumpor fot helt och hållet. Detta innebär att stödstrumpor med öppen tå ger kompression över hela vaden och foten, bortsett från tårna. De fotlösa stödstrumporna ger däremot endast kompression över en mindre del av ankeln samt hela vaden.


  Eftersom stödstrumpor utan fot inte stimulerar blodcirkulationen i fötterna är risken större för att fötterna svullnar. En fördel med stödstrumpor utan fot är dock att de ger dig full kontroll och flexibilitet i fötterna vilket gör dem väldigt populära för matträning som exempelvis yoga och pilates.