Sök

Materialguide för strumpor

Vitt garnnystan

Akryl

Akryl är ett syntetmaterial som ofta används i stickade plagg såsom grova ullsockor. Denna syntetfiber är billig och akryl mixas därför ofta med naturmaterial som bomull och ull, men kan även användas på egen hand.

Akryl uppskattas av många eftersom det knappt skrynklar och torkar snabbt efter tvätt. Plagg som är gjorda av denna syntetfiber har också väldigt svårt för att krympa. Det är även ett väldigt slitstarkt material vilket gör att det lämpar sig bra i sockor.

Akryl nopprar sig dock ganska lätt, speciellt när det är uppblandat med naturfibrer.

Bambuviskos

Bambugräs växer otroligt snabbt och återplanterar sig själv efter skörd. Den behöver heller ingen konstbevattning eller några bekämpningsmedel då den klarar sig helt på regnvatten samt har naturligt antibakteriella egenskaper som står emot ohyra.

Allt detta gör bambufibrer väldigt populära vid tillverkningen av kläder, underkläder och strumpor.
Bambu behöver dock genomgå kemiska processer och omvandlas till bambuviskos innan den kan användas som textil.

Något som gör att bambuviskos passar extra bra just för strumpor är dess hygieniska kvaliteter och att den absorberar fukt väldigt effektivt. Detta gör att bambustrumpor håller dina fötter torra mycket längre samt förhindrar bildningar av fotsvamp.

Bambustrumpor är även väldigt populära eftersom de är extra mjuka och skonsamma att ha på sig. 

Bambugräs
Bomull

BOMULL

Bomull är en naturlig och mycket slitstark fiber vilket har gjort den väldigt populär vid tillverkning av strumpor.

Strumpor används flitigt och kräver därför en tålig kvalitet. Ett annat stort plus är att bomull, likt andra naturfibrer, andas vilket gör den sval och behaglig att bära.

Bomullen är också väldigt tålig mot värme vilket gör att den kan tvättas i hög temperatur. Var dock alltid noga med att följa tvättrådet på dina strumpor då gradantalet kan skilja sig mellan olika varianter, exempelvis om bomullen är uppblandad med annat material.

ELASTAN

Elastan är en mycket elastisk syntetfiber som oftast används i kombination med andra material för en töjbar passform.

Denna stretchiga fiber kan tänjas ut till att bli flera gånger så lång för att sedan helt återgå till sin ursprungliga form och längd. När man tillverkar strumpor tillsätter man därför ofta elastan för att sockorna ska få en så bra och anpassbar passform som möjligt.

Andra fördelar är att den i stort sett är helt skrynkelfri och torkar väldigt snabbt. Den är också tålig mot svett vilket gör att den lämpar sig bra att använda i exempelvis strumpor och idrottskläder.

Det finns flera varumärken baserade på elastan varav de allra kändaste är lycra och spandex.

Träningsstrumpor med halkskydd och kompression

Vilket material ska jag välja?

Lär dig mer om modal, merinoull, polyamid och silke

MODAL

Modal framställs av cellulosa från bokträd och är ett silkigt och svalt material. Det räknas som en konstfiber eftersom det krävs en kemisk process för att få fram den.

Eftersom basen utgörs av cellulosa andas modal vilket syntetfibrer, vilka är helt och hållet konstgjorda, inte gör. Modalen har en fin lyster och är väldigt len att ta på. Strumpor som är tillverkade i modal får därför en lite extra lyxig och mjuk känsla. Modal är också snabbtorkande vilket är ett extra plus.

MERINOULL

Merinoull är väldigt finhårig och kommer från merinofåret. Denna ulltyp är alltså mycket tunnare än vanlig ull vilket gör den mjukare och lenare i strukturen. Många föredrar därför denna mot den andra lite kraftigare ullkvalitén som kan upplevas som stickig mot huden.

Naturligtvis har merinoull även alla andra fördelaktiga funktioner som vanlig ull har. Eftersom merinoullen har så många hygieniskt positiva egenskaper samt är såpass behaglig i kvalitén används den ofta till figurnära plagg såsom underställ och strumpor.

POLYAMID/NYLON

Polyamid kallas även ofta för nylon vilket från början var ett varumärke, men som sedan kom att bli ett alternativt ord till denna syntetfiber. Det är ett elastiskt och väldigt slitstarkt material som kan användas på många olika sätt.

En av de vanligaste produkterna som polyamid används till är strumpbyxor, även kallat nylonstrumpor. Detta eftersom fibrerna kan spinnas till mycket tunna, elastiska och slitstarka trådar.

SILKE

Silke är ett helt naturligt material som har använts i många tusen år. Den tillverkas av silkeslarven som spinner sin kokong av just silkestråd. Silkesfibern är både världens lenaste och längsta naturfiber och det är också tack vare sin längd som silke är så lent i strukturen.

Silke har även temperaturreglerande egenskaper vilket gör att det är ett populärt material att använda för kroppsnära kläder. Att framställa tyg, det vill säga siden, av silkestråden är en lång och krävande process vilket också gör siden till ett dyrt och lyxigt material.

Fakta om ull

Ullens alla egenskaper och varför den är så populär att använda i just strumpor

FÅRULL

Ull finns i många olika varianter och kan komma från flera olika sorters djur. Det som man oftast syftar på är dock fårull. Man kan kalla denna krusiga päls för djurrikets eget funktionsmaterial. Den har nämligen många nödvändiga funktioner som hjälper djuren att klara av alla möjliga olika förhållanden och väder i naturen. Det är också dessa egenskaper som gör ullen så populär i klädproduktion, inte minst vid tillverkningen av strumpor och raggsockor.

EGENSKAPER

Ullens krulliga fibrer skapar små luckor av luft mellan dem vilka fångar upp värme. När vi bär ett ullplagg fångas kroppsvärmen upp i dessa luftfickor vilket gör att värmen isoleras. Det är också därför ullen är så tacksam i exempelvis raggsockor där syftet är att hålla fötterna varma. Ull har även temperaturreglerande egenskaper vilket ser till att den alltid håller rätt temperatur, även när det är varmt.

FLER FÖRDELAR

En stor fördel med ullstrumpor är att de kan dra åt sig mycket fukt utan att kännas blöta. Ullen absorberar nämligen fukt väldigt effektivt och transporterar den från huden och ut till det yttersta lagret på tyget. På så vis behöver man inte oroa sig för fotsvett eller för att få in lite snö i kängorna eftersom fötterna håller sig torra ändå.

100% NEDBRYTBAR

Denna krusigt fantastiska naturfiber även bakteriedödande och självrengörande vilket lämpar sig otroligt bra i strumpor för att hålla odör och bakterier borta. Ull är också 100% nedbrytbar.